Bănci și Asigurări

Leul a iesit cu fata curata din furtuna pietelor financiare

16.10.2007, 21:04 13

Practic, la jumatatea lui octombrie leul marcheaza din nou o apreciere in fata euro comparativ cu inceputul anului, desi foarte usoara. Aceasta dupa ce cursul urcase cu 10% in numai doua luni, atingand un maxim de 3,4 lei pentru un euro, la jumatatea lui septembrie.
Perspectivele optimiste privind intreaga regiune si increderea conferita de apartenenta la blocul european i-au incurajat investitorii straini sa mentina leul "pe radarele" lor.
Astfel, leul a reusit sa profite de imbunatatirea sentimentului pentru activele riscante (asa cum sunt percepute si monedele de pe pietele emergente) si dincolo de unele decalaje, s-a apreciat in tandem cu monedele vecine.
Mai mult, dealerii pariaza acum pe o continuare a trendului de apreciere, in conditiile in care piata asteapta o iminenta intarire a politicii monetare a Bancii Nationale, pe fondul rabufnirii presiunilor inflationiste.
Ramane insa de vazut daca leul va reusi sa se mentina in "plutonul" regional, in conditiile in care indicatori fundamentali - precum deficitul de cont curent sau indatorarea externa- raman in zona rosie.
De altfel, chiar reluarea aprecierii leului pune probleme din perspectiva evolutiei balantei contului curent, care este afectata in principal de deficitul comercial alimentat de importurile tot mai ieftine.
Analistii si dealerii sunt tot mai reticenti acum fata de prognozele de curs, in conditiile in care piata locala s-a dovedit puternic conectata la evolutia regionala sau chiar mondiala. Totusi, majoritatea opiniilor converg spre nivelul de 3,3 lei pentru un euro pentru finalul anului, cursul mai avand astfel ceva loc de apreciere chiar si pe termen scurt.
Principalul suport pentru o astfel de evolutie ar fi cresterea dobanzilor de pe piata locala. Aceasta ar duce la cresterea diferentialului fata de dobanda la euro, respectiv o remunerare mai buna a riscurilor asumate de investitorii straini.
BNR mentine din vara dobanda la leul la 7% pe an, in timp ce dobanda de referinta la euro este de 4% pe an.
Totusi, banca centrala a semnalat in mai multe randuri in ultima vreme ca este foarte atenta la evolutia dobanzilor pe piata, ceea ce a alimentat asteptarile pietei privind o iminenta intarire a politicii monetare. Urmatoarea sedinta a BNR pe probleme de politica monetara este programata pentru 31 octombrie.
In conditiile in care piata asteapta o majorare a dobanzii cu jumatate de punct procentual sau chiar mai mult, dealerii se uita acum tot mai insistent la suportul de 3,3 lei, care era aproape sa fie atins insa din prima saptamana a lunii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO