Bănci și Asigurări

Leul a pierdut teren în primul semestru din 2017 în faţa euro, însă s-a apreciat în raport cu dolarul şi francul elveţian

Leul a pierdut teren în primul semestru din 2017 în...

Autor: Claudia Medrega

03.07.2017, 21:37 170

Zlotul polonez, coroana cehă şi dinarul sârbesc au adus cele mai mari câştiguri pentru investitori în S1.

Moneda naţională a închis primul semestru din 2017 pe depreciere în faţa euro, în timp ce în raport cu dolarul american şi cu francul elveţian s-a apreciat.

În luna iunie, riscul politic a dus cursul leu/euro la un maxim al ultimilor cinci ani. Leul s-a mai aflat sub presiune şi în lunile februarie şi martie din cauza tensiunilor politice interne care au culminat cu proteste în stradă, precum şi în urma incertitudinilor fiscal-bugetare.

După primul semestru din acest an, leul a cumulat o depreciere de 0,3% faţă de euro comparativ cu nivelul de la sfârşitul anului 2016, cotaţia ajungând la finele lunii iunie la 4,55 lei/euro. Pe de altă parte, moneda naţională a reuşit să se aprecieze în şase luni faţă de dolarul american cu 7,24%, până la 3,99 lei/dolar, iar în raport cu francul elveţian leul a câştigat 1,4%, cursul coborând în iunie până la 4,16 lei/franc elveţian.

În a doua jumătate a lunii iunie, moneda naţională a resimţit tensiunile politice interne şi starea de incertitudine, cursul de schimb leu/euro făcând un salt la un maxim al ulti­milor cinci ani, de aproape 4,6 lei/euro. În 21 iunie, cotaţia a urcat până la 4,5987 lei/eu­ro. Un nivel mai ridicat al cursului a fost în­re­gis­trat în 2012. Anul 2012 este anul în care cursul a urcat la maximul istoric de 4,6481 lei/euro, în data de 3 august.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO