Bănci și Asigurări

Leul castiga teren, pe fondul asteptarilor de crestere a dobanzilor

11.10.2007, 20:32 12

Leul s-a apreciat brusc dupa publicarea datelor privind inflatia, jucatorii pariind ca BNR va permite aprecierea cursului in ultimele luni ale anului.
Euro a pierdut ieri 3,65 bani sau circa1% la cursul oficial, coborand pana la 3,3185 lei. Acesta este cel mai scazut nivel inregistrat din 13 septembrie. Dolarul a inregistrat o pierdere chiar mai mare, de 4,59 bani, pana la 2,3463 lei.
Dupa ce inflatia anualizata a urcat la 6%, pe fondul cresterii rapide a preturilor la alimente si la transporturi, intarirea leului fata euro este cea mai puternica parghie ramasa la indemana BNR pentru a incerca sa atenueze presiunile inflationiste. Pe de alta parte, analistii asteapta acum o intarire a politicii monetare, printr-o majorare de dobanda, ceea ce ar face plasamentele in lei mai atractive.
"S-a vandut agresiv valuta pentru ca se asteapta o majorare de dobanda la sedinta de politica monetara de la sfarsitul lunii. Cred ca trendul de apreciere va continua, iar in functie de conjunctura, euro ar putea sa coboare chiar spre 3,2 lei", considera Silvian Farmache, head of capital markets la Credit Europe Bank.
Cotatiile au coborat ieri cu peste 1% pe piata de la Bucuresti, euro coborand de la 3,35 lei, la deschidere, pana spre 3,31 lei. Farmache vede probabila o majorare a dobanzii de politica monetara la sfarsitul acestei luni, iar aceasta miscare ar putea permite BNR sa isi atinga tinta de inflatie anul acesta.
Tot ieri au fost publicate datele privind deficitul comercial la opt luni, acesta inregistrand o usoara atenuare a ritmului anualizat de crestere, la 59%, de la 63% in august. Deficitul cumulat pe primele opt luni se ridica la 13,3 miliarde de euro. Desi datele de ieri indica un tablou economic subred, investitorii straini au fost mai atrasi de perspectivele unor castiguri bune din plasamentele in lei.
"Nerezidentii au vandut agresiv euro, pana la 3,3130 lei. Vad o continuare a aprecierii leului, pentru ca aceasta este singura parghie ramasa la indemana BNR pentru a reduce inflatia pana la sfarsitul anului", spune Alexandru Anghel, dealer-sef la Egnatia Bank. El spune ca un prim prag de rezistenta este la nivelul de 3,3 lei, iar daca euro intra sub acest nivel, urmatoarea oprire ar fi la 3,24 lei. O interventie BNR pare acum exclusa, cel putin pana cand euro se va apropia de nivelul de 3,1 lei. La inceputul lui iulie, cand euro coborase la 3,1 lei, pe piata au aparut cumparari masive de valuta, dealerii suspectand ca ordinele proveneau de la banca centrala.
Anghel are asteptari limitate privind o posibila majorare a dobanzii-cheie a BNR la sfarsitul lunii, cu un sfert de punct procentual.
Pe piata monetara dobanzile pe termen scurt se mentin la 6,5%-7% pe an. BNR a anuntat ieri o licitatie pentru vanzarea de certificate de depozit in valoare de un miliard de lei (302 milioane de euro), rezultatele urmand sa fie comunicate astazi. Tot ieri, Trezoreria a respins toate ofertele pentru cumpararea de certificate cu maturitatea de un an, considerand "neacceptabil" nivelul randamentelor cerute. Ultimele certificate pe 12 luni au fost vandute in iulie, la un randament mediu de 6,95% pe an. In august, statul a respins de asemenea toate ofertele de cumparare.
La licitatia de ieri investitorii au plasat oferte pentru cumpararea de titluri in valoare de 209 milioane de lei, dublu fata de valoarea anuntata a emisiunii, de 100 de milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO