Bănci și Asigurări

Leul pierde teren, dupa declaratiile guvernatorului

17.10.2007, 20:01 15

Euro a urcat pe piata de la Bucuresti peste nivelul de 3,35 lei, dupa ce guvernatorul BNR a temperat la inceputul saptamanii asteptarile pietei privind o majorare a dobanzii de politica monetara la sfarsitul acestei luni.
BNR a calculat ieri un curs de 3,3561 lei pentru un euro, cu 2,13 bani mai mult decat in ziua precedenta. Dolarul a castigat 2,5 bani, urcand la 2,3690 lei.
Leul castigase teren in fata euro saptamana trecuta, dupa ce a fost anuntata o crestere a preturilor peste asteptari in septembrie, care a alimentat speculatiile privind o posibila majorare semnificativa a dobanzii la leu.
De la jumatatea anului, dobanda de politica monetara stationeaza la 7%. Guvernatorul Mugur Isarescu a aratat la inceputul saptamanii ca, desi BNR este ingrijorata de acumularea de presiuni inflationiste in special pentru 2008, piata nu ar trebui sa se astepte la miscari brutale.
In aceste conditii, piata valutara de la Bucuresti s-a deschis in cotatii de 3,34 lei/euro, peste nivelul inchiderii din ziua precedenta. Cotatiile au urcat inca de la primele ore de tranzactionare peste nivelul de 3,35 lei/euro, pe fondul tranzactionarii unor volume importante.
"In prima parte a zilei piata a fost destul de agitata, in conditiile in care toti jucatorii au cumparat valuta. Volumele tranzactionate au fost importante, depasind semnificativ media ultimelor zile", a comentat un dealer.
Euro a urcat pana la un maxim de 3,3580 lei, miscarea de vanzare de lei fiind alimentata si de datele negative privind evolutia contului curent, dar si de evolutia de pe pietele vecine, unde jucatorii speculatori si-au marcat profiturile.
In a doua parte a zilei leul a recuperat o parte din terenul pierdut, cotatiile coborand la 3,35 lei pentru un euro, dupa ce un oficial al BNR a aratat ca dobanda de politica monetara ar putea fi majorata cu pana la 1% in sedinta de la sfarsitul lunii.
Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, a spus intr-un interviu acordat Reuters ca probabilitatea unei majorari de dobanda pe 31 octombrie este mare, iar pasul ar putea fi de 0,25 pana la un punct procentual, in functie de datele privind evolutia inflatiei. El a aratat ca banca centrala colecteaza individual date privind evolutia preturilor, astfel ca nu este nevoita sa astepte informatiile de la Institutul de Statistica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO