Bănci și Asigurări

Leul se decuplează de regiune şi câştigă teren în faţa euro

Leul se decuplează de regiune şi câştigă teren în faţa euro

Autor: Liviu Chiru

22.02.2011, 23:50 41

Leul a reuşit să se întărească până la nivelul la care se aflaîn august anul trecut, cotaţiile coborând ieri temporar pe piaţavalutară interbancară chiar sub pragul de 4,23 lei pentru un euro.

Aprecierea leului este din nou decuplată de evoluţia monedelorde pe pieţele vecine, care au pierdut teren în faţa euro, ceea cealimentează speculaţiile privind posibile intervenţii discrete aleBNR.

Banca centrală a calculat ieri un curs de 4,2350 lei pentru uneuro, cu 0,62 bani sub nivelul precedent. Acesta este cel maiscăzut nivel al cursului înregistrat de la sfârşitul lunii augustanul trecut.

"Este posibil ca BNR să sprijine întărirea leului pentru atempera aşteptările inflaţioniste", au comentat analiştii ING Bank.O altă ipoteză luată în considerare de dealeri sunt vânzările devalută din partea băncilor care au primit capital în valută de laacţionari.

Pe de altă parte, leul ratase mişcările de întărire regionalădin lunile trecute. Astfel, în timp ce leul abia a revenit lanivelul din august 2010, forintul maghiar bifa la începutulsăptămânii o apreciere cu 3,5%, iar zlotul polonez cu 1,5%. Ambelemonede au pierdut ieri teren în faţa euro, la fel ca în ultimelezile. Banca Centrală Europeană, care culege individual date de pepiaţa valutară, dar mai târziu decât BNR, a calculat ieri un cursde 4,2290 lei pentru un euro, cu 0,38 bani sub nivelul precedent.

"Monedele emergente europene, percepute de către investitori caactive riscante, au scăzut uşor. Leul a deschis la nivelul de4,2325 lei pentru un euro, nu departe de maximul ultimelor cinciluni", au comentat dealerii Piraeus Bank.

De altfel, pe plan internaţional investitorii au preferat să seretragă spre activele considerate sigure, pe fondul prelungiriiturbulenţelor din Orientul Mijlociu. Dolarul a câştigat teren înfaţa euro, iar randamentele obligaţiunilor americane au scăzut. Deasemenea, francul elveţian s-a întărit la cotaţii de 1,28franci/euro, de la 1,31 franci/euro, unde se afla săptămânatrecută.

De altfel, randamentele titlurilor de stat româneşti au urcatuşor în ultimele zile, ceea ce arată un interes mai mic din parteainvestitorilor. Astfel, randamentul mediu cerut de cumpărătoripentru obligaţiunile pe tre ani a urcat ieri la 7,35% pe an, de la7,27% pe an la începutul săptămânii trecute, potrivit datelorpublicate de BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO