Bănci și Asigurări

Leul se stabilizeaza pe o piata cu lichiditate scazuta

11.12.2007, 20:22 22

Leul nu a gasit sustinere pentru a continua aprecierea in fata euro la inceputul saptamanii, pe fondul unui interes scazut pentru tranzactionare.
BNR a calculat un curs de 3,5150 lei pentru un euro, cu 0,29 bani peste nivelul din ziua precedenta.
Dolarul a continuat sa piarda incet teren, coborand cu 0,41 bani, la 2,3954 lei. Piata valutara de la Bucuresti s-a deschis in cotatii de 3,5090 lei pentru un euro, aproape de nivelul inchiderii de vinerea trecuta. In primele ore de tranzactionare, cotatiile au urcat pana la 3,5170 lei pentru un euro, insa pe fondul unor volume foarte reduse.
Publicarea datelor privind deficitul comercial, care a urcat 2,2 mld. euro numai in octombrie (pana la 17,2 mld. euro, pe primele zece luni), nu a influentat piata. Astfel, euro s-a stabilizat la 3,5150 lei, nivel la care piata a stationat pana la sfarsitul zilei.
Jucatorii asteapta astazi publicarea datelor privind inflatia in luna noiembrie. Banca Centrala Europeana a calculat ieri un curs de 3,5175 lei pentru un euro, cu 0,6 bani peste nivelul precedent. Leul a pierdut astfel teren, in opozitie cu majoritatea monedelor de pe pietele emergente din regiune, care s-au apreciat in fata euro, continuand astfel miscarea de saptamana trecuta.
BNR a atras ieri depozite pe doua saptamani in valoare de 1,58 miliarde de lei (449 de milioane de euro), la o dobanda fixa de 7,5% pe an.
La operatiunile de ieri au participat doar sase banci comerciale, desi ieri au ajuns la scadenta depozite atrase anterior de BNR in valoare de 2,05 miliarde de lei. Dobanzile la plasamentele pe o zi au urcat usor, la 7,75%-8,25% pe an. Banca centrala va anunta miercuri o licitatie pentru certificate de depozit pe trei luni, iar rezultatele vor fi publicate joi.
In piata sunt insa asteptari destul de pesimiste privind aceasta licitatie, in conditiile in care BNR trebuie sa atraga cel putin 75% din suma anuntata sau sa renunte la intreaga emisiune, iar bancile vor cere probabil dobanzi mai ridicate pentru aceasta scadenta. Si la licitatia din noiembrie BNR a respins toate ofertele bancilor pentru certificate de depozit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO