Bănci și Asigurări

Leul va avea o saptamana grea

Leul va avea o saptamana grea

Click pentru imaginea intreaga

03.03.2008, 19:40 22

Euro ar putea sa treaca de 3,8 lei saptamana aceasta, atingand astfel un nou maxim al ultimilor trei ani, spun analistii bancilor locale, dupa ce investitorii straini au reluat pariurile pe deprecierea leului.
Doar in sedinta de vinerea trecuta cotatiile au urcat pe piata valutara de la Bucuresti cu circa 2%, atingand un maxim de 3,75 lei pentru un euro. Miscarea a fost determinata de cumpararile puternice de valuta ale jucatorilor straini, care si-au inchis pozitiile pe toate pietele emergente din regiune.
Piata va fi influentata maine de publicarea datelor oficiale privind cresterea economica din 2007. Un sondaj efectuat pe 16 analisti arata o estimare medie de 5,7% pentru cresterea economica pe anul trecut (vezi pagina 3).
"Monedele din regiune s-au depreciat vineri si aversiunea puternica fata de risc se poate sa persiste si astazi, continuand sa exercite presiune asupra leului", spune Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist al ING Bank.
BNR a calculat vineri un curs de 3,7269 lei pentru un euro, cu 7,21 bani peste nivelul precedent. Practic, euro a castigat 1,97% in fata leului intr-o singura zi, dupa ce in a doua jumatate a lunii februarie se stabilizase la niveluri de 3,65 lei. Silvian Farmache, head of capital markets la Credit Europe Bank, spune ca euro ar putea sa urce in zilele urmatoare chiar la 3,85 lei daca BNR nu va interveni pentru a calma piata.
Euro s-a mai apropiat de 3,8 lei si in ianuarie, deprecierea cursului fiind alimentata atunci de acumularea mai multor vesti negative privind economia romaneasca (perspectivele de revenire a inflatiei si de incetinire a cresterii economice). Caderea leului din ianuarie s-a oprit brusc cand o banca locala importanta a inceput sa vanda agresiv valuta, dealerii suspectand atunci o interventie indirecta a BNR.
De altfel, volatilitatea cursului a crescut semnificativ in ultimele luni, in contextul in care perceptia investitorilor straini asupra economiei romanesti s-a deteriorat.
Potrivit datelor Bancii Centrale Europene, care colecteaza independent informatii privind evolutia cursului leu/euro, trei din cele mai severe zece deprecieri zilnice incepand din 2004 au fost inregistrate in ultimele patru luni. Din toamna anului 2004, BNR a permis o flotatie semilibera a cursului, intervenind pe piata interbancara doar pentru a corecta evolutiile ingrijoratoare.
Reaprinderea actuala a aversiunii fata de expunerile riscante, cum sunt considerate plasamentele pe pietele din regiunea Europei Centrale si de Est, a fost determinata de un nou val de vesti negative privind companiile americane.
La Bucuresti, lichiditatea pietei valutare a crescut vineri pe fondul cumpararilor de valuta operate de straini, in timp ce Bursa a inregistrat o scadere de circa 1,7%. "Ma astept ca piata valutara sa se deschida in cotatii de 3,76-3,77 lei pentru un euro, avand in vedere ca bursele din Statele Unite au inregistrat scaderi semnificative", comenteaza Silvian Farmache, head of capital markets la Credit Europe Bank.
La inchiderea pietei de vineri euro era tranzactionat la 3,75/3,7530 lei, cu aproape 2% peste nivelul de la deschidere, de 3,68 lei.
"Leul are volatilitate mult mai mare decat monedele din regiune si reactioneaza violent la orice veste proasta, pentru ca fundamentele economice sunt foarte slabe", subliniaza Farmache. El considera ca piata va continua sa duca euro mai sus, iar daca BNR nu intervine sunt sanse sa vedem euro chiar in 3,85 lei in zilele urmatoare. BNR este pusa din nou in fata unei dileme.
Pe de o parte, obiectivul asumat de tinere sub control a inflatiei cere un leu cat mai puternic, care sa ajute la ieftinirea produselor importate. Pe de alta parte, intarirea rapida a leului din ultimii ani a alimentat o adancire rapida a deficitului extern, care se extimeaza ca a depasit 14% din PIB in 2007, iar calea naturala de corectie este o depreciere a monedei locale.
Desi banca centrala a ridicat dobanda cheie la leu la 9% pe an in februarie, diferentialul semnificativ de dobanda nu mai reuseste sa aprecieze leul. "Strainii nu mai sunt interesati de dobanzi, pentru ca pot sa castige mai mult din fluctuatia cursului", spune Farmache.
Practic, strainii imprumuta lei chiar si la dobanzi de 12% pe an, pe care ii schimba in euro, sperand ca vor putea sa schimbe ulterior la un curs mai mare, astfel incat diferenta sa acopere dobanda si sa asigure si un castig.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO