Bănci și Asigurări

Lichiditatea de pe piata valutara ramane scazuta. Stabilitatea cursului a alungat strainii

Lichiditatea de pe piata valutara ramane scazuta. Stabilitatea cursului a alungat strainii

Foto: Silviu Matei

08.11.2009, 23:30 42

Dealerii au tranzactionat in octombrie 28 de miliarde de euro pepiata valutara locala, cu 53% sub nivelul consemnat in aceeasi lunadin 2008 si cu un miliard si jumatate de euro mai putin decat inluna anterioara, in conditiile in care speculatorii straini audisparut de pe piata.
"Este clar ca strainii au disparut de pe piata si de aceea cred can-ar trebui sa ne asteptam la o depreciere prea mare a leului inperioada urmatoare. Lichiditatea in scadere permite bancii centralesa controleze mai bine cursul de schimb", noteaza NicolaieChidesciuc, economistul-sef al ING Bank.
In octombrie, volumul mediu zilnic al operatiunilor de pe piatavalutara a fost de 1,27 miliarde de euro, in scadere de la 1,33miliarde de euro, cat s-a inregistrat in luna anterioara. Varfulistoric, de 2,57 miliarde de euro, a fost stabilit in octombrieanul trecut, cand speculatorii straini au lansat un atac asupraleului.
Analistii spun ca tranzactiile vor ramane la un nivel scazut si inperioada urmatoare, in conditiile in care Romania nu mai prezintaaproape deloc interes pentru speculatorii straini, iar economia nuo sa-si revina foarte curand.

"E clar ca volumele nu vor reveni pana nu o sa se vada oimbunatatire a situatiei economice. In acelasi timp si BNR tinespeculatorii departe, ceea ce partial are efecte pozitive",apreciaza Chidesciuc.
Economistul-sef al ING Bank spune ca in situatia in caretranzactiile sunt scazute si speculatorii straini sunt inexistenti,presiunile pe leu din ultima perioada au venit din partea agentiloreconomici care au avut de efectuat plati in valuta. In conditiilein care lichiditatea este scazuta, orice tranzactie mai mare decumparare de valuta se poate resimti la nivelul cursului deschimb.
Chidesciuc spune totusi ca in perioada urmatoare nu exista premiseca leul sa se deprecieze masiv si ca un declin de 4-5% s-ar inscriein fluctuatiile unei piete valutare normale.
In octombrie cursul a variat intre 4,24 si 4,3 lei pentru un euro,media urcand la 4,28 lei/euro de la 4,23 lei/euro inseptembrie.
La sfarsitul saptamanii trecute cursul de schimb a coborat subpragul de 4,3 lei pentru un euro, dar analistii spun ca interventiaBNR in piata a avut ca principal efect negativ majorarea dobanzilorla lei de pe piata interbancara.
Astfel, rata dobanzii ROBOR s-a instalat din nou peste pragul de10% impulsionata inclusiv de decizia bancii centrale de a mentinedobanda de politica monetara la 8% si rezervele minime obligatoriila pasivele in lei si valuta la 18%, respectiv 30%.
Unii dealeri spun insa ca dobanzile sunt influentate de o cereremare de lei din partea jucatorilor straini, ceea ce ar putea indicafaptul ca acestia isi construiesc pozitii valutare impotriva leuluipentru a putea ataca mai tarziu.
In octombrie tranzactiile valutare interbancare au continuat sascada, ajungand la o medie zilnica de 345 de milioane de euro, inscadere cu 17% comparativ cu luna septembrie si de aproape trei orisub nivelul consemnat in aceeasi luna din 2008. Minimultranzactiilor zilnice interbancare a fost consemnat in august, candau fost derulate operatiuni medii de 312 milioane de euro. Inacelasi timp, bancile au continuat sa vanda mai multa valutaclientilor decat au cumparat de la acestia, ceea ce constituie unalt factor de presiune asupra leului.
Bancile au vandut in medie catre clienti 923 de milioane de eurozilnic, in timp ce au cumparat de la acestia 895 de milioane deeuro pe zi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO