Bănci și Asigurări

Liviu Voinea, viceguvernator BNR: Principalul atu macroeconomic al României este acum stocul scăzut al datoriei publice, împreună cu scăderea riscului de refinanţare

Liviu Voinea, viceguvernator BNR: Principalul atu...

Autor: Roxana Rosu

04.12.2017, 14:47 338

Economia României, deşi se confruntă în prezent cu o serie de riscuri, beneficiază şi de atuuri importante, cel mai important fiind stocul scăzut al datoriei publice, comentează viceguvernatorul BNR Liviu Voinea, în cadrul Raportului asupra Stabilităţii Financiare, publicat luni, 4 decembrie, de Banca Centrală.

În acest moment stocul al datoriei publice este de 37,4% din PIB, avantaj susţinut şi de scăderea riscului de refinanţare datorită în principal extinderii maturităţii datoriei publice.

Datoria publică este majoritar contractată pe termen mediu sau lung (94 la sută din total, fiind în egală măsură atrasă de pe piaţa internă şi externă (datoria internă reprezenta 48 la sută din total, respectiv 17 la sută din PIB).

Un alt atu subliniat de BNR este existenţa unor rezerve internaţionale importante. Dar rolul rezervelor internaţionale este unul preventiv şi ele nu pot compensa deteriorări structurale ale unor indicatori.

În plus, România a înregistrat o rată ridicată de creştere economică în primele 9 luni din anul 2017 (+7 la sută în trei trimestre din 2017 comparativ cu aceeaşi perioadă din anul trecut).

Şi nu în ultimul rând, economia locală beneficiază de un nivel scăzut al şomajului, care şi-a continuat traiectoria descendentă, în timp ce rata ocupării a continuat traiectoria ascendentă.

”Totuşi, aceste evoluţii trebuie nuanţate prin prisma creşterii deficitului bugetar structural şi a creşterii deficitului comercial, în timp ce rata inflaţiei a revenit rapid în intervalul superior al ţintei, iar cursul de schimb în raport cu euro s-a depreciat uşor de la începutul anului. Totodată, rata dobânzii pe piaţa interbancară a accelerat în luna septembrie, şi s-a stabilizat ulterior, pe fondul creşterii ratei anuale a inflaţiei şi consolidării aşteptărilor privind ajustarea conduitei politicii monetare, precum şi pe fondul diminuării excedentului structural de lichiditate sub influenţa simultană a principalilor factori autonomi ai lichidităţii – şi anume operaţiunile în contul Trezoreriei statului şi tranzacţiile nerezidenţilor pe piaţa financiară locală”, a comentat Liviu Voinea.

Pentru atenuarea riscurilor la adresa stabilităţii financiare, Raportul BNR propune o serie de posibile măsuri privind: reducerea riscului de refinanţare a datoriei publice, inclusiv prin măsuri de continuare a creşterii maturităţii instrumentelor de datorie, alinierea deficitului structural la obiectivul pe termen mediu, creşterea capacităţii debitorilor de a face faţă unor evoluţii nefavorabile, ţintirea mai bună a programului Prima Casă din punct de vedere social, recapitalizarea firmelor cu capitaluri proprii sub pragul minim reglementat, precum şi revizuirea condiţiilor de intrare şi ieşire de pe piaţă a firmelor.

De asemenea, Banca Centrală recomandă îmbunătăţirea gradului de ocupare a forţei de muncă, reducerea ratei de subutilizare a forţei de muncă, inclusiv în ceea ce priveşte disparităţile regionale, şi  creşterea predictibilităţii cadrului legislativ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO