Bănci și Asigurări

Liviu Voinea, viceguvernatorul BNR, anunţă de la Washington că la Bucureşti nu va urma o întărire a politicii monetare

Liviu Voinea, viceguvernatorul BNR, anunţă de la...

Autor: Ştefan Stan

10.10.2016, 15:16 1024

România nu are nevoie în acest moment de o politică monetară mai dură, pentru că economia are cea mai bună imagine macroeconomică de la căderea comunismului, iar creşterea nu a devenit nesustenabilă, a spus viceguvernatorul BNR Liviu Voinea într-un interviu la Washington, scrie Bloomberg.

Expansiunea economică propulsată de consum în al doilea cel mai sărac membru al Uniunii Europene nu arată încă semne de supraîncălzire, a spus Voinea.

Economia României, care a crescut anual de la scăderea din 2010, va avea o creştere de 5% anul acesta, potrivit estimărilor băncii centrale.

”Finalizăm procesul de refacere economică. Potenţialul economic ar putea creşte de asemenea în urma accelerării absorbţiei de fonduri europene, proiectelor de infrastructură finalizate şi unei participări mai mari în piaţa muncii. Nu este o nevoie imediată pentru o politică monetară mai dură”, a spus Liviu Voinea la Washington.

În timp ce România se confruntă cu cea mai lungă perioadă de deflaţie din mai bine de un sfert de secol, creşterea economică a crescut, împinsă de tăierile de taxe dinaintea alegerilor parlamentare din decembrie. Criticii au spus că asta nu este sănătos, şi că investiţiile sunt neglijate. Consiliul de administraţie al BNR a decis unanim pe 30 septembrie să păstreze dobânda de referinţă neschimbată la un minim record de 1,75%.

Banca a micşorat rezervele minime obligatorii în valută pentru creditori. În timp ce această decizie va elibera aproximativ 500 de milioane de euro în economie luna aceasta, îngrijorările legate de proiectul de lege care ar urma să le permită clienţilor conversia creditelor în franci elveţieni sub preţul actual al pieţei a făcut băncile să îşi facă rezerve de euro. Drept rezultat, leul a înregistrat cea mai mare scădere săptămânală din ultimii trei ani, scăzând cu 1,5%.

”Declinul nu este mare în termen de volatilitate până acum”, a spus Voinea. ”Practic, băncile cumpără valută pentru a-şi întări poziţiile, în urma iniţiativelor legislative. Este rezultatul unei reacţii a sectorului bancar, vom vedea dacă va fi de durată sau nu”, a adăugat viceguvernatorul BNR. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO