Bănci și Asigurări

Marja băncilor continuă să fie destul de aproape de maximul înregistrat în 2009

Marja băncilor continuă să fie destul de aproape de...

Autor: Anelis Baciu

16.01.2017, 00:07 1175

Băncile locale înregistrau în noiembrie o marjă de câştig (dife­renţa dintre dobânda la credite şi cea la depozite) pe seg­mentul creditelor de retail în lei de 5,98 puncte procentuale, cu 0,4 puncte procentuale mai puţin decât luna anterioară, di­mi­nua­rea marjei fiind determinată de scăderea mai mare a do­bân­zilor la credite, faţă de cea a bonificaţiilor plătite la de­po­zite, potrivit unor date publicate de BNR.

Cu toate acestea, bancherii locali operează la unul dintre cel mai mari niveluri ale marjei de câştig, maximul de 7,5 punc­te procentuale înregistrat în octombrie 2009 nefiind atât de departe. Marja de câştig a crescut constant în ultimii trei ani, iar faţă de noiembrie 2015 câştigul este mai mare cu circa un punct procentual. În termeni procentuali, câştigul bancherilor a urcat cu circa 19%. Băncile au reuşit să îşi îngroaşe câştigul în condiţiile în care au tăiat din bonificaţiile plătite la depozite şi au majorat în paralel dobânzile la creditele acordate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO