Bănci și Asigurări

Millennium intra pe retail cu credite si in franci elvetieni

Millennium intra pe retail cu credite si in franci elvetieni

Jose Toscano, directorul general al bancii, isi da termen pana in 2011 sa intre pe profit

12.10.2007, 19:09 62

Portughezii de la Millennium au demarat ieri ofensiva pe piata de retail, venind cu o oferta completa de finantari imobiliare si pentru consum inclusiv in franci elvetieni.
Millennium nu se arunca intr-o competitie de pret, desi se pozitioneaza prin dobanzi in partea de jos a pietei.
Pentru creditele ipotecare dobanzile sunt calculate in functie de indicatorii de pe pietele interbancare (Bubor pentru leu, respectiv Euribor pentru euro) la care adauga o marja de trei puncte procentuale. In primele trei luni, dobanzile sunt fixe, de 7,5% pe an la lei, respectiv 5,5% pe an la euro.
In cazul creditelor pentru nevoi personale garantate cu ipoteca, dobanzile sunt de 8,9% pe an la lei, respectiv 6,9% pe an la euro.
"Avem avizul BNR pentru norme proprii de creditare, conform carora acceptam un grad de indatorare maxim pentru clienti de pana la 65% din veniturile eligibile", a spus Jose Toscano, directorul general al Millennium Bank Romania. Banca va finanta pana la 85% din investitiile imobiliare pentru achizitii de locuinte, respectiv 75% pentru achizitiile de terenuri.
Bancherii portughezi au preferat sa segmenteze piata de retail, mergand pe de o parte pe finantari pentru consum (destinate clientilor de mass market), in timp ce pentru clientii cu venituri semnificative are servicii sofisticate.
Segmentarea afacerilor se vede in structura retelei teritoriale, care cuprinde unitati de mici dimensiuni destinate in principal vanzarii de credite si derularii operatiunilor de plati. Pe langa acestea, Millennium va opera si centre financiare - unitati care vor derula toate operatiunile bancare, atat pentru clienti individuali, cat si pentru companii.
In toate unitatile bancii va exista alternativa realizarii operatiunilor de baza (depuneri/retrageri de numerar si transferuri bancare) 24 de ore pe zi, prin intermediul unor automate. Pana in 2009, banca va opera 80 de centre de credit si 21 de centre financiare, cu care va ajunge sa aiba acoperire nationala. Momentan, Millennium este prezenta prin reteaua de 39 de unitati in Bucuresti, Constanta, Brasov, Bacau, Iasi, Ploiesti, Cluj, Timisoara si Oradea. In cursul anului viitor vor fi inaugurate 40 de unitati, iar in 2009 inca 20.
Millennium se bazeaza pe un mix de canale de distributie, care include servicii de tranzactionare la distanta, de tipul internet-banking sau call-center. Aceste servicii sunt deja operationale.
Pentru sustinerea dezvoltarii afacerilor, portughezii vor investi 300 de milioane de euro, urmand sa realizeze anual injectii de capital la filiala locala.
"Ne-am propus sa devenim profitabili in 2011, insa ne vom stradui sa devansam acel moment", spune Toscano.
Potrivit business planului, banca va avea pierderi de 29 de milioane de euro anul acesta, iar cel mai dificil an va fi 2008, cu un rezultat net negativ de 45 de milioane de euro.
Pentru 2011 Millennium spera insa la un profit de un milion de euro, pentru ca in 2012 sa aiba castiguri nete de 23 de milioane de euro. Toscano spune de altfel ca abia peste 3-4 filiala locala ar urma sa aiba o contributie sensibila in afacerile grupului.
Plecand de la zero, portughezii vor sa ajunga la o cota generala de piata de 1,5% pana in 2010, urmand sa urce spre 2,3% in 2013.
Tot pana la acest moment productivitatea bancii va fi mult imbunatatita, raportul cost/venituri urmand sa coboare la 48%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO