Bănci și Asigurări

Ministerul Finanţelor: Moody’s reconfirmã ratingul suveran al României şi perspectiva stabilã

Ministerul Finanţelor: Moody’s reconfirmã ratingul...

Autor: Cosmin Pirv

04.11.2023, 13:35 867

Agenţia de rating Moody’s a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la Baa3 pentru datoria pe termen lung şi P-3 pentru datoria pe termen scurt, precum şi perspectiva stabilã, a anunţat sâmbătă Ministerul Finanţelor.

Potrivit unui comunicat al ministerului, confirmarea ratingurilor reflectã, în opinia agenţiei, perspectivele robuste de creştere pe termen mediu ale României, susţinute de fondurile alocate de Uniunea Europeanã şi fluxurile de investiţii strãine directe.

„Vedem cã cele mai respectate agenţii de rating din lume reconfirmã stabilitatea economicã a României. Dupã Fitch şi S&P, Moody’s vine cu o nouã confirmare a faptului cã Guvernul actual a luat mãsurile necesare şi corecte pentru combaterea efectelor socio-economice ale crizelor recente, precum şi pentru asigurarea unor finanţe publice sustenabile. Angajamentul nostru pentru buna guvernare şi reformele economice, a condus la aceastã perspectivã din partea agenţiilor de rating. Este un anunţ care contribuie la menţinerea unui climat economic favorabil, la reducerea costurilor de finanţare şi la promovarea investiţiilor în ţara noastrã. Cu toate acestea, este important de subliniat cã, în ciuda acestei veşti pozitive, mai avem foarte mult de muncã. Nevoia de a continua reformele şi mãsurile care asigurã consolidarea fiscal-bugetarã rãmân prioritãţile Ministerului Finanţelor, pentru a promova dezvoltarea economicã durabilã şi a securiza investiţiile din fonduri europene”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

Ministerul arată că, în opinia agenţiei, economia României va înregistra o creştere de 2% în anul 2023, respectiv de 3,2% în 2024 şi 3,5% în 2025 în linie cu potenţialul de creştere al economiei, perspectivele favorabile fiind susţinute de niveluri ridicate de investiţii strãine directe şi de alocãri de fonduri în cadrul programelor Uniunii Europene.

De asemenea, agenţia apreciazã cã tendinţa de creştere rapidã a productivitãţii muncii va continua, pe mãsurã ce România va reduce ecartul faţã de economiile europene mai avansate, iar reformele şi investiţiile din PNRR şi din alte instrumente vor începe sã aibã un impact asupra potenţialului de creştere al economiei, precizează Ministerul Finanţelor.

„Agenţia mai precieazã cã deşi nivelul datoriei publice este la un nivel confortabil, existã riscul deteriorãrii treptate în condiţiile materializãrii unor deficite bugetare ridicate şi a creşterii costurilor de finanţare. Principalii factori ce pot contribui la îmbunãtãţirea ratingului de ţarã sau a perspectivei sunt reducerea semnificativã şi durabilã a deficitului fiscal şi a deficitului de cont curent. Totodatã, consolidarea suplimentarã a potenţialului de creştere a economiei şi a sustenabilitãţii fiscale a Guvernului prin adoptarea de reforme în cadrul PNRR poate reprezenta un alt factor pozitiv. Înrãutãţirea ratingului de ţarã sau a perspectivei se pot materializa în condiţiile în care Guvernul nu ar implementa mãsuri pentru a obţine o consolidare fiscalã în vederea reducerii deficitelor, incapacitatea de a implementa reformele asumate prin PNRR şi accesarea finanţãrii aferente precum şi o escaladare a tensiunilor geopolitice regionale”, se mai arată în comunicat.

Ministerul reamiteşte că agenţia de rating Fitch a reconfirmat, în 8 septembrie 2023, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valutã, precum şi perspectiva stabilã, iar agenţia de rating S&P a reconfirmat în data de 13 octombrie 2023 ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valutã, precum şi perspectiva stabilã.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO