Bănci și Asigurări

Ministerul Finanţelor se împrumută din ce în ce mai ieftin: Titlurile de stat sunt la minime istorice

Ministerul Finanţelor se împrumută din ce în ce mai...

Autor: Claudia Medrega

02.02.2016, 00:07 1059

Randamentele titlurilor de stat au fost pe un trendul descendent în prima lună din acest an, atingând minime istorice, scăderea costului la care se împrumută statul venind pe fondul reducerii inflaţiei, a surplusului de lichi­di­tate din piaţă şi al cererii în creş­te­re pentru titlu­rile ro­mâneşti.

În cazul certifi­ca­telor de trezorerie cu sca­denţa la şase luni, ran­damentele au co­bo­rât sub 0,5%. Ten­dinţa de scă­dere a fost vizi­bilă şi în cazul ti­tlurilor pe un an, ran­da­mentul me­diu cobo­rând sub 1%.

Pri­ma licitaţie din 2016 cu maturitatea pe 12 luni a venit cu  un randament de 0,82%.

Dacă pentru stat scăderea randa­men­telor titlurilor a fost mană cereas­că, pentru bănci a dus la scăderea câşti­gurilor, pe care insti­tuţiile de credit nu le-au putut recupera din creditare.

Ministerul Finanţelor a avut în ianuarie un vârf de plată, ajungând la scadenţă titluri în valoare de 7 mld. lei. Suma totală împrumutată în ianuarie a ajuns la 4,4 mld. lei. Vârfuri de plată se mai anunţă pentru lunile februarie şi august.

În februarie, statul va avea de acoperit scadenţe de 8,3 mi­liarde de lei, iar în august ajung la maturitate titluri de 7,3 miliarde de lei.

Pentru anul 2016, pro­gramul de împru­mu­turi de pe piaţa in­ternă prevede atra­ge­rea a 48-50 mld. lei.

Importantă în ce­ea ce priveşte ma­nage­men­tul datoriei pu­blice este şi extin­derea ma­tu­rităţii aces­teia, iar în acest sens se observă o oa­recare îm­bunătăţire.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO