Ministerul Finanţelor se împrumută din ce în ce mai ieftin: Titlurile de stat sunt la minime istorice

2 feb 2016 Autor: Claudia Medrega

Randamentele titlurilor de stat au fost pe un trendul descendent în prima lună din acest an, atingând minime istorice, scăderea costului la care se împrumută statul venind pe fondul reducerii inflaţiei, a surplusului de lichi­di­tate din piaţă şi al cererii în creş­te­re pentru titlu­rile ro­mâneşti.

În cazul certifi­ca­telor de trezorerie cu sca­denţa la şase luni, ran­damentele au co­bo­rât sub 0,5%. Ten­dinţa de scă­dere a fost vizi­bilă şi în cazul ti­tlurilor pe un an, ran­da­mentul me­diu cobo­rând sub 1%.

Pri­ma licitaţie din 2016 cu maturitatea pe 12 luni a venit cu  un randament de 0,82%.

Dacă pentru stat scăderea randa­men­telor titlurilor a fost mană cereas­că, pentru bănci a dus la scăderea câşti­gurilor, pe care insti­tuţiile de credit nu le-au putut recupera din creditare.

Ministerul Finanţelor a avut în ianuarie un vârf de plată, ajungând la scadenţă titluri în valoare de 7 mld. lei. Suma totală împrumutată în ianuarie a ajuns la 4,4 mld. lei. Vârfuri de plată se mai anunţă pentru lunile februarie şi august.

În februarie, statul va avea de acoperit scadenţe de 8,3 mi­liarde de lei, iar în august ajung la maturitate titluri de 7,3 miliarde de lei.

Pentru anul 2016, pro­gramul de împru­mu­turi de pe piaţa in­ternă prevede atra­ge­rea a 48-50 mld. lei.

Importantă în ce­ea ce priveşte ma­nage­men­tul datoriei pu­blice este şi extin­derea ma­tu­rităţii aces­teia, iar în acest sens se observă o oa­recare îm­bunătăţire.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 02.02.2016

 
Cuvinte cheie:
titluri
, imprumut
, finante
, minister
, ministerul finantelor
, inflatie
, randamente
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide