Bănci și Asigurări

Mişu Negriţoiu, ASF: Solvency II nu înseamnă doar cerinţe mai dure de capital şi evaluare a riscurilor. Asigurătorii să nu subestimeze obligaţiile privind transparenţa şi raportarea

Mişu Negriţoiu, ASF: Solvency II nu înseamnă doar...

Autor: Anelis Baciu

10.03.2016, 19:58 263

Asigurătorii trebuie să acorde o atenţie sporită şi nivelului de transparenţă şi raportare pe care noul regim de solvabilitate Solvency II îl impune, şi ar trebui să nu rămână focusaţi doar pe aspectele complexe privind cerinţele de capital sau de autoevaluare a riscurilor, a atras atenţia preşedintele ASF Mişu Negriţoiu în cadrul unei conferinţe pe tema Solvency II organizată de EIOPA – autoritatea europeană pentru asigurări şi pensii.

Există tentaţia să ne concentrăm atenţia pe aspectele cele mai complexe privind cerinţele de capital (din Pilonul 1) sau noul sistem de autoevaluare a riscurilor (din Pilonul 2), însă nu trebuie să uităm nici de Pilonul 3 care reprezintă practic convergenţa tuturor elementelor constitutive ale pachetului Solvabilitate II şi care ridică transparanţa la un nou nivel calitativ. Departe de a fi doar o problemă de capabilităţi IT, Pilonul 3 va reprezenta oglinda prin care asigurătorii vor fi priviţşi evaluaţi atât de supraveghetori şi investitori, câşi de consumatori, a declarat Mişu Negriţoiu.

Declaraţia preşedintelui ASF vine în contextul în care dezbateriile pe tema Solvency II s-au concentrat în special pe cerinţele de capital şi de managementul riscurilor la care asigurătorii sunt nevoiţi să se conformeze.

Noile reguli privind solvabilitatea au intrat în vigoare la începutul acestui an şi se aplică tuturor companiilor de asigurări din Uniunea Europeană.

La conferinţa EIOPA organizată la Frankfurt au participat circa 150 de oficiali din industria asigurărilor, companii şi autorităţi de supraveghere, experţi din instituţiile europene, precum şi reprezentanţi ai asociaţiilor consumatorilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO