Bănci și Asigurări

Mugur Isărescu, guvernator BNR: Nu este momentul să discutăm despre o reducere a dobânzii cheie. Cea mai proastă combinaţie este să te duci cu rata de politică monetară în jos, să constaţi că inflaţia de fapt nu scade, ci o ia din nou în sus şi să te apuci să o creşti din nou. Nu ne jucăm cu rata de politică monetară

Mugur Isărescu, guvernator BNR: Nu este momentul să...

Autor: Mircea Nica

18.11.2023, 11:23 547

♦ Politica monetară a BNR, ca să nu fie total contraciclică, a lăsat lichiditate în piaţă ca să fie un anumit stimulent pentru creşterea economică. Deocamdată a funcţionat ♦ Nu vă aşteptaţi ca în perioada următoare, până când nu vedem inflaţia bine în jos, să luăm vreo decizie de reducere a ratei de politică monetară ♦ Creşterea salariilor este un risc inflaţionist, mai ales dacă depăşeşte un anumit nivel ♦ Cehia, Polonia, Ungaria, ţări cu care ne comparăm şi care au tot politici de flotare a cursului, niciuna nu are problema fiscal-bugetară pe care o are România.

Dobânda de politică monetară nu o să scadă până nu se va observa că inflaţia coboară suficient de jos, de aceea nici nu se pune problema de a discuta despre o reducere, a explicat Mugur Isărescu, guvernator al BNR, în cadrul Conferinţei de prezentare a raportului asupra inflaţiei.

„Cred că deocamdată nici nu putem discuta de o reducere. S-a creat ideea că nu mai putem, dar avem o inflaţie care este peste rata de politică monetară. În plus, nu este clar că se duce în jos. Pot să mai apară curbe, şocuri care să ducă la creşterea preţurilor. Nu este momentul să discutăm despre o reducere a dobânzii cheie. Cea mai proastă combinaţie este să te duci cu rata de politică monetară în jos, să constaţi că inflaţia de fapt nu scade, ci o ia din nou în sus şi să te apuci să o creşti din nou. Nu ne jucăm cu rata de politică monetară“, susţine Mugur Isărescu.

El a mai adăugat că există echitate în piaţă, iar politica monetară a BNR, ca să nu fie total contraciclică, a lăsat lichiditate în piaţă pentru a fi un anumit stimulent pentru creşterea economică, lucru care deocamdată a funcţionat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO