Bănci și Asigurări

Una dintre cele mai valoroase colecţii de monede din lume a ajuns la Bucureşti. Mugur Isărescu, BNR: Pentru prima dată în România, publicul va putea admira primele monede emise sau mai bine spus „bătute” vreodată, cum ar fi Hekta, realizată din electrum

Una dintre cele mai valoroase colecţii de monede din...

Autor: Cristina Bellu

22.09.2023, 15:20 2077

BNR şi Alpha Bank Romania organizează, în perioada 22 septembrie 2023 – 1 martie 2024, expoziţia “Cele două feţe ale monedei. Mijloace de schimb - Capodopere ale artei”, fiind pentru prima dată când o parte din colecţia numismatică a Alpha Bank părăseşte Grecia.

În cadrul vernisajului de la Bucureşti, aceasta va include 100 de piese, inclusiv monede vechi, din Grecia antică, care prezintă personalităţi şi evenimente istorice sau întreceri sportive ilustrând cultura şi civilizaţia elenă şi modul cum aceasta a influenţat întreaga cultură europeană.

“Au existat epoci istorice în care moneda a fost unul dintre cele mai importante mijloace de comunicare. Greu sau, poate, imposibil de crezut pentru unii, mica piesă din metal a îndeplinit în Antichitate un rol comparabil cu cel al reţelelor sociale de astăzi. Pe cele două feţe ale unei monede, grecii au reprezentat, din cele mai vechi timpuri, zei şi eroi, lideri şi evenimente istorice, elemente din natură şi monumente de arhitectură, chiar şi concepte sau idei – şi aş putea să exemplific aici cu reprezentările victoriei, destinului sau prosperităţii – toate fiind un izvor de primă mână pentru cunoaşterea lumii antice”, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, în discursul său din cadrul vernisajului.

Expoziţia marchează o premieră în istoria Muzeului Băncii Naţionale a României, fiind prima manifestare de acest gen realizată cu un partener străin.

"Pentru prima dată în România, publicul va putea admira primele monede emise, sau mai bine spus „bătute” vreodată. Hekta, realizată din electrum, un aliaj natural din aur şi argint, bătută în Asia Mică - Ionia sau Lidia - între 630 şi 600 î.Hr; staterii - celebrele monede ale regelui Cresus, din aur şi argint, o jumătate de secol mai târziu. Totodată, vizitatorii vor pătrunde şi în universul primelor monede emise de Egina, Corint şi Atena şi vor putea urmări expansiunea monetară la nivelul continentului, datorată atât coloniilor greceşti, cât şi rutelor comerciale pe care grecii le-au dominat timp de secole".

Pentru a avea o imagine cât mai exactă asupra civilizaţiei grecilor antici şi a modului în care aceasta a influenţat inclusiv viaţa strămoşilor noştri, BNR a organizat şi o secţiune intitulată Moneda în cetăţile greceşti Histria, Tomis, Callatis, în care a expus, alături de monedele emise de aceste oraşe aflate în patrimoniul muzeului, şi o serie de artefacte, de la fragmente, vase ceramice şi statuete, la inscripţii, statui şi bijuterii.

Totodată, sunt prezente şi monede emise de Histria şi Callatis, coloniile greceşti din Dobrogea.

De altfel, drahmele din argint ale Histriei sunt primele monede bătute pe teritoriul actual al României, potrivit lui Mugur Isărescu.

“Îmi exprim convingerea că monedele prezente aici îi vor determina pe cei care vor avea ocazia să le admire să le poată percepe, de acum înainte, nu doar ca pe un mijloc de schimb, ci şi ca pe un obiect cultural care de-a lungul istoriei a facilitat răspândirea civilizaţiei şi a fost şi păstrător durabil al memoriei umanităţii”, a mai spus guvernatorul BNR.

Colecţia numismatică Alpha Bank numără aproximativ 11.000 de monede antice şi este considerată una dintre cele mai valoroase din lume.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO