Bănci și Asigurări

Nanu, şeful Trezoreriei: Băncile care vor intermedia titlurile de stat pentru populaţie vor fi cunoscute în această toamnă

Ştefan Nanu, direc­torul general al Trezoreriei statului

Ştefan Nanu, direc­torul general al Trezoreriei statului

Autor: Claudia Medrega

15.09.2014, 19:40 394

Băncile care vor intermedia emi­siunea de titluri de stat pentru populaţie vor fi selectate cel târziu în luna no­iem­brie, în funcţie de capacitatea lor de distribuţie, iar până la sfâr­şitul anului va fi de­marat proiectul-pilot pri­vind titlurile de­dicate per­soanelor fizice, spune Ştefan Nanu, direc­torul general al Trezoreriei statului.

Tot până la sfârşitul anului ar urma să devină operaţională şi platforma electro­nică de tranzacţionare pentru obligaţiunile în lei, la care vor avea acces doar dealerii primari, potrivit lui Nanu. Prin această plat­formă se urmăreşte creşterea transparenţei stabilirii preţurilor la titlurile de stat şi îmbunătăţirea lichidităţii.

„Emisiunea de titluri de stat pentru populaţie va fi distribuită de un sindicat de in­termediere format din două-trei bănci (dealeri pri­mari) şi probabil că vom include, la suge­stia celor din piaţa de capital, şi una sau două companii de brokeraj care au putere de dis­tribuţie mai mare. La sfârşitul lunii octom­brie sau în luna no­iembrie vor fi selectaţi intermediarii. Pro­iectul-pilot pri­vind titlurile de stat pentru populaţie va fi lansat, sperăm, până la sfârşitul anului. Lu­crăm cu Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu Au­toritatea de Supra­ve­ghere Financiară (ASF) şi cu Depozitarul Central“, a declarat şeful Trezoreriei într-un interviu acordat ZF.

Un titlu de stat va costa 1.000 de lei, sub valoarea celor pe care Trezoreria le vinde acum pe piaţa interbancară, care au o va­loare nominală de 10.000 de lei.

Care este motivul pentru care Ministerul Finanţelor a decis acum să lanseze titluri de stat pentru populaţie? Pentru că s-au intensificat solicitările investitorilor din piaţa de capital pentru astfel de instrumente, ei motivând că alegerea bursei pentru emi­siu­ne ar asigura accesul mai transparent şi mai facil pentru investitorii mici, explică Nanu.

„Va fi un instrument clasic. Există mai multe modele. Probabil, vom emite titluri cu cupon fix. O altă variantă ar fi titluri cu o valoare nominală şi să fie subscripţie pu­blică. Dacă am face un instrument de sub­scripţie publică, nu ar mai fi un proces competitiv. Va exista un proiect-pilot“

Ministerul Finanţelor va încheia o con­venţie cu ASF, BVB şi Depozitarul Central în care vor fi menţionate drepturile şi obli­gaţiile. Totodată, va fi modificat cadrul legis­lativ pentru a include prevederi legate de astfel de titluri, a mai spus şeful Tre­zoreriei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO