Bănci și Asigurări

Nemtii de la Bayern aduc bani ca sa curete bilantul Romexterra si schimba strategia

Nemtii de la Bayern aduc bani ca sa curete bilantul Romexterra si schimba strategia

Adrian Radu, presedintele executiv al MKB Romexterra: Bancile mici sunt mai vulnerabile, pentru ca dispersia riscului este mai mica. Un credit (neperformant - n.r.) relativ mare pentru talia ta iti poate manca profitul operational pe cateva luni.

17.12.2009, 00:00 57

MKB Romexterra, una dintre bancile de talie mica, controlataindirect de grupul german Bayern LB, va trece in 2010 printr-unproces de restructurare, care va include scoaterea din bilant acreditelor neperformante, masuri dure de reducere a costurilor, darsi adoptarea unei noi strategii de crestere.

"Grupul este decis sa isi asume costul cu crediteleneperformante, in schimbul relansarii bancii cu o noua strategie,ca o banca curata", a declarat intr-un interviu acordat ZF AdrianRadu, presedintele executiv al MKB Romexterra.

Astfel, pe 30 decembrie actionarii bancii sunt chemati sa aprobeo majore de capital cu circa 80 de milioane de lei (aproape 19 mil.euro la cursul actual), prin conversia unor credite subordonateacordate anterior. In 2010 este programata si o injectie de capitalin numerar, insa valoarea acesteia va fi stabilita ulterior.Totodata, actionarii vor vota si pentru o noua strategie dedezvoltare, care presupune concentrarea pe nisa clientilorindividuali cu venituri peste medie si a intreprinderilor mici simijlocii.

Aceasta este una dintre cele mai drastice ajustari operate insistemul bancar local, pe fondul problemelor economice. Si jucatoride talie mare au fost insa nevoiti sa recurga anul acesta la masuridure: Bancpost a inchis sapte unitati si a renuntat la circa 400 deangajati, iar in paralel a scos credite din bilant, pentru a-siimbunatati indicatorii. La ING angajatii au fost nevoiti sa isi iaconcediu fara plata, in timp ce Banca Transilvania sau CreditEurope au operat reduceri de personal.

Creditele neperformante vor fi vandute

Radu spune ca MKB Romexterra va incheia anul acesta pe pierdere(dupa o pierdere neta de 16 mil. euro in 2008) din cauzacheltuielilor cu provizioanele pe fondul cresterii creditelorneperformante. Si in 2010 banca si-a bugetat o pierdere neta, inconditiile in care scoaterea din bilant a creditelor neperformantese va face prin vanzarea lor catre entitati specializate ingestiunea unor astfel de creante, la o valoare sub cea contabila,ceea ce inseamna asumarea unei pierderi. Spre exemplu, creditelefara garantii ajung sa fie vandute si la 10%-20% din valoarearamasa de recuperat. La cele cu garantii imobiliare se estimeazavaloarea de recuperare a imobilului.

Radu nu a oferit informatii detaliate privind situatiafinanciara a bancii. El spune totusi ca ponderea creditelorneperformante se situeaza peste media sistemului, fiind similara cucea intalnita la bancile de talie mica. Potrivit datelor BNR,bancile cu o cota de piata mai mica de 1% - cum este si Romexterra- aveau in septembrie o rata a riscului de credit (pondereacreditelor cu restante mai vechi de 60 de zile in total portofoliude credite) de 25,6%. Media la nivelul sistemului era de 14% laseptembrie, mai mult decat dubla comparativ cu decembrie 2008.

"Bancile mici sunt mai vulnerabile, pentru ca dispersia risculuieste mai mica. Un credit (neperformant - n.r.) relativ mare pentrutalia ta iti poate manca profitul operational pe cateva luni",spune Radu. Creditele neperformante provin in special din perioadade exuberanta a pietei, din 2007-2008, mai ales clientiiindividuali avand probleme la plata ratelor.

Reglementarile BNR obliga bancile sa constituie provizioanepentru creditele pe care se asteapta sa nu le poata recupera.Creditele cu restante mai vechi de 90 de zile sau pentru care s-auinceput proceduri judiciare impotriva debitorului se provizioneazaintegral. Provizioanele sunt constituite din fondurile proprii alebancii - respectiv din profitul operational si, daca acesta nu estesuficient, din capital.

Presedintele MKB Romexterra spune ca banca trebuie sa isiajusteze si raportul cost/venituri, iar pentru aceasta va renuntala aproximativ 150 de angajati si va inchide 17 unitati. Bancaopereaza acum 70 de unitati si are circa 1.000 de angajati.

O noua strategie, cu un nou brand

Banca va trece in 2010 si printr-un proces de rebranding, celmai probabil urmand sa preia denumirea "MKB Romania", reflectandastfel apartenenta la grupul maghiar MKB, care controleazafilialele din regiune ale germanilor de la Bayern LB.

In noua strategie banca isi va concentra prezenta teritoriala inorasele mari, unde exista un potential mai mare pe segmenteletintite.

"Nu vom mai fi o banca universala. Ne concentram pe o nisa:retail in zona clientilor cu venituri medii si ridicate si firmemici si mijlocii. Nu vom mai face project finance si vom renunta lasegmentul mari corporatii", spune Radu.

In pregatirea noii strategii au fost operate si modificari alemanagementului bancii. Pe zona de retail si IMM a fost adus DanSandu, care a detinut anterior pozitii de top management laMillennium Bank si Citi Romania. De zona de operatiuni si IT seocupa Florian Kubinschi, a carui cariera a fost legata de BancaTiriac, HVB si ulterior UniCredit Tiriac. Magdalena Manea, carecoordona la MKB Romexterra zona de mari corporatii, si-a incheiatmandatul.

Adrian Radu spune ca unitatile care vor fi pastrate, precum sicele care vor fi inaugurate, vor avea un aspect calitativ mai bun,corespunzator segmentului de clientela tintit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO