Bănci și Asigurări

Noua putere îşi aduce oamenii în Consiliul de Administraţie al CEC Bank: Dăianu şi Doltu aşteaptă aprobarea BNR pentru a-şi ocupa locurile

Noua putere îşi aduce oamenii în Consiliul de Administraţie al CEC Bank: Dăianu şi Doltu aşteaptă aprobarea BNR pentru a-şi ocupa locurile

Autor: Razvan Voican

04.06.2012, 00:04 1477

Daniel Dăianu, consilier pe probleme economice al premierului Victor Ponta, şi Claudiu Doltu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor susţinut de PNL, au fost desemnaţi de Ministerul Finanţelor ca membri ai consiliului de administraţie al băncii de stat CEC Bank, cele două nominalizări fiind supuse aprobării BNR. Guvernul USL "corectează" astfel reprezentarea politică din structura de supraveghere a CEC, eliminându-i pe fostul ministru de finanţe PDL Gheor­ghe Pogea şi pe Octavian Avrămoiu, fostul şef de cabinet al ministrului de finanţe Bogdan Drăgoi din cabinetul Ungureanu.

Dincolo de afilierea politică, o parte din locurile de membru al CA la CEC Bank au avut în permanenţă statutul de sinecură, în unele cazuri folosită pentru a completa veniturile unor înalţi oficiali din Ministerul Finanţelor. În 2011, Bogdan Drăgoi - la vremea respectivă secretar de stat în Finanţe - a câştigat echivalentul a peste 100.000 de euro ca membru în consiliul de administraţie al CEC. Pogea încasase în 2010 suma de 197.339 lei (circa 47.000 de euro), potrivit declaraţiei sale de avere.

Structura este condusă de preşedintele băncii, Radu Gheţea, iar în prezent are nouă locuri.

Daniel Dăianu a fost mulţi ani un apropiat al PNL, însă o anumită ruptură a intervenit în 2009 când nu a primit susţinere pentru candidatura la un loc în consiliului de adminstraţie al BNR. În prima parte a acestui an a apărut informaţia surprinzătoare că Dăianu a intrat în echipa de consilieri ai preşedintelui PSD Victor Ponta, cu rolul de a corecta din slăbiciunile actualului premier pe zona cunoştinţelor economice. Pentru scurt timp Dăianu a avut rangul de consilier de stat în guvernul Ponta, însă la sfârşitul lunii mai a fost eliberat din această funcţie la cererea sa, nedorind să fie remunerat pentru consilierea acordată premierului. El a rămas consilierul special al lui Ponta.

Dăianu, fost ministru de finanţe în perioada 1997 - 1998 în guvernul Radu Vasile, nu ar fi pentru prima dată reprezentant al statului într-o mare bancă românească. În august 2005, era propus de premierul de la acea vreme Călin Popescu-Tăriceanu pentru funcţia de pre­şedinte al consiliului de supraveghere al BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă - încă aflată sub controlul statului, dar intrată în linie dreaptă pentru privatizare.

El l-a înlocuit pe Sebastian Vlădescu, care nu mai putea deţine funcţia respectivă pentru că fusese numit ministru al finan­ţelor. Dăianu a fost preşedintele consiliului de supraveghere al BCR - o altă funcţie foarte bine remunerată - până în toamna lui 2006, când austriecii de la Erste au plătit cele 3,75 mld. euro şi au preluat controlul asupra băn­cii. A rămas în această structură ca simplu membru până la începutul lui 2008 când a demisionat pentru a se concentra pe mandatul de europarlamentar pe care îl câştigase candidând pe lista PNL. Dăianu a fost înlocuit la BCR de omul de afaceri Florin Pogonaru.

Alături de Dăianu, Ministerul Finan­ţelor îl trimite acum în CA al CEC Bank pe Claudiu Doltu, secretar de stat desemnat recent să gestioneze relaţia cu instituţiile financiare internaţionale. El a mai fost secretar de stat în Finanţe în perioada 2005 - 2006, i-a consiliat pe preşedintele Emil Constatinescu şi pe guvernatorul BNR Mugur Isărescu, iar în perioada 2006 - 2009 a fost reprezentantul României la Banca Mondială. După nominalizarea lui Victor Ponta ca premier, Doltu s-a numărat printre numele vehiculate pentru postul de ministru de finanţe din partea PNL, însă PSD şi-a dorit foarte mult acest minister.

Pentru un alt loc în CA al CEC a fost nominalizată şi Mirela Sitoiu, director de resurse umane în Finanţe. De asemenea, statul ca acţionar unic al CEC Bank îl menţine în CA pe Ciprian Badea, fost director pe juridic, în prezent secretar general (temporar) al Ministerului Finanţelor. Încă figurează ca membru Mihai Gogancea-Vătăşoiu, recent demis de premierul Ponta din funcţia de vicepreşedinte al ANAF.

Cristian Sporiş, secretar de stat responsabil cu Trezoreria statului păstrat din guvernul Ungureanu, a fost membru al CA pentru numai circa o săptămână, el fiind de­semnat pentru acest post de fostul ministru Bogdan Drăgoi, aprobat de BNR, instalat luna trecută după multe amânări şi apoi în foarte scurt timp revocat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO