Bănci și Asigurări

Omniasig: Daunelor plătite pe segmentul marilor transportatori înregistrează creşteri semnificative

Omniasig: Daunelor plătite pe segmentul marilor...

Autor: Mediafax

07.09.2016, 19:07 247

Valoarea daunelor plătite pe segmentul marilor transportatori înregistrează creşteri semnificative în ultimii ani, în special în ceea ce priveşte despăgubirile acordate în baza poliţelor RCA, pe segmentul daunelor morale şi vătămărilor corporale, în cazul accidentelor cu victime. Omniasig gestionează zilnic, în medie, peste 23 de dosare de daună RCA pe segmentul transportatorilor, cu mult peste celelalte categorii de autovehicule asigurate, achitând despăgubiri, în fiecare zi, de aproximativ 58.000 euro. Aceste plăţi reprezintă o treime (35%, în primul semestru din 2016) din cuantumul despăgubirilor totale acordate de companie, în baza poliţelor de răspundere civilă auto, precizează asigurătorul.

“Companiile de asigurări sunt acuzate, din ce în ce mai des, în ultima perioadă, de ajustarea politicii lor tarifare pe RCA, fără să fie luată în considerare creşterea semnificativă a daunalităţii pe segmentul transportatorilor şi a despăgubirilor acordate în baza poliţelor RCA. Linia asigurărilor RCA nu poate fi sustenabilă fără o calibrare permanentă, în baza acestor evoluţii, iar lucrurile ar putea fi îmbunătăţite printr-un efort comun, al tuturor celor implicaţi, de la autorităţi şi companii, până la asociaţiile profesionale şi organizaţii guvernamentale, pentru creşterea nivelului de educaţie şi siguranţă rutieră. În acest context, noi suntem permanent aproape de clienţii noştri şi le oferim asigurări personalizate, care ţin cont de frecvenţa şi severitatea daunelor, iar un istoric fără daune determină întotdeauna un tarif RCA redus. De asemenea, compania noastră este mereu deschisă dialogului şi îşi doreşte să găsească mereu soluţiile optime pentru asiguraţii noştri”, spune Mihai Tecău, Preşedinte Directorat Omniasig Vienna Insurance Group.

Despăgubirile totale plătite de Omniasig, în 2015, pe segmentul marilor transportatori, în baza poliţelor RCA, se ridică la 73,22 milioane lei (aproximativ 16 milioane euro). Compania de asigurări susţine că frecvenţa daunelor la camioane de peste 16 tone este de peste două ori mai mare decât la toate celelalte vehicule de acest tip şi de peste trei ori mai mare raportat la întreg portofoliul RCA al companiei.

Frecvenţa daunelor la autobuze este de circa 1,5 ori mai mare raportat la întreg portofoliul RCA, iar dauna medie la autobuze este de peste 3 ori mai mare raportat la întreg portofoliul RCA. Cu toate acestea, numărul autobuzelor cu prime mai mari de 15.000 lei reprezintă doar 0,59% din totalul autobuzelor asigurate şi 0,01% raportat la întreg portofoliul RCA.

”Primele de asigurare se stabilesc în funcţie de o serie de factori, dintre care cei mai importanţi sunt frecvenţa şi severitatea daunelor. Problema primelor mai ridicate se manifestă doar la mijloacele de transport grele, unde atât frecvenţa, cât şi severitatea daunelor justifică aceasta. Această problemă nu este una generală, ci apare doar în cazuri izolate, care au explicaţii clare, justificate de comportamentul pe şosele al acestor mijloace de transport. Rezolvarea reală constă în schimbarea comportamentului pe şosele, şi nu în măsuri administrative ori legislative la nivelul pieţei de asigurări”, spune Bogdan Tudor, Membru Directorat, Chief Underwriting Officer, Omniasig Vienna Insurance Group.

Compania a plătit 6,78 milioane lei pentru un accident petrecut în Franţa, unde un şofer român care conducea un camion platformă care transporta autoturisme nu a putut frâna şi a lovit vehiculele oprite la o staţie de taxare. 14 autovehicule au fost avariate, o persoană a decedat, 3 persoane au fost vătămate grav şi 3 persoane vătămate uşor.

În cazul unui alt accident din Germania depăgubirile au ajuns la 5,34 milioane lei şi au fost acordat pentru că un şofer român a circulat cu viteză ridicată şi, din cauza carosabilului umed, într-o curbă a derapat şi a pierdut controlul vehiculului, părăsind partea carosabila şi, într-un final, răsturnându-se. Două persoane au fost vătămate grav, cinci rănite uşor.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO