Bănci și Asigurări

Omniasig şi BCR Asigurări, care vor forma de luna viitoare cel mai mare asigurător local, au avut afaceri de 280 mil. euro în 2011 şi au pierdut cotă de piaţă

Omniasig şi BCR Asigurări, care vor forma de luna viitoare cel mai mare asigurător local, au avut afaceri de 280 mil. euro în 2011 şi au pierdut cotă de piaţă

Compania rezultată în urma fuziunii va prelua numele Omniasig, acesta fiind considerat brandul cu cea mai mare notorietate

Autor: Ciprian Botea

06.04.2012, 00:05 965

Omniasig şi BCR Asigurări, cele două companii care vor fuziona luna viitoare pentru a crea un nou lider pe piaţa asigurărilor, au pierdut cotă de piaţă anul trecut după ce afacerile s-au contractat cu 15% din cauza vânzărilor mai mici de poliţe auto, subscrierile cumulate fiind de 1,2 miliarde de lei (280 mil. euro).

Primele subscrise de Omniasig, a treia companie din piaţa asigurărilor generale, au ajuns la 762 milioane de lei (180 mil. euro), cele mai slabe vânzări fiind raportate pe segmentele Casco şi property, unde afacerile au scăzut cu circa 30%. "Ne-am adaptat activitatea la mediul economic şi am implementat o strategie de optimizare a proceselor, constând în proceduri de reducere a costurilor, măsuri de restructurare a portofoliului şi o centralizare a operaţiunilor de back-office", potrivit reprezentanţilor Omniasig.

Pe asigurări de răspundere civilă auto (RCA) subscrierile au avansat însă cu 8% şi au ajuns la 274 milioane de lei, Omniasig reuşind să atragă mai mulţi clienţi după ce a redus puternic tarifele la începutul lui 2011. Omniasig şi BCR Asigurări sunt controlate din 2005 şi respectiv 2008 de asigurătorul austriac Vienna Insurance Group (VIG).

BCR Asigurări a reuşit în schimb să-şi crească vânzările de poliţe Casco cu 7%, până la 192 mil. lei, dar subscrierile pe segmentul RCA s-au înjumătăţit şi au ajuns la 105 mil. lei. Asigurătorul a subscris în total prime de 441 mil. lei, cu 15% mai puţin decât în 2010. BCR se afla în decembrie pe locul şase pe piaţa asigurărilor generale.

Cele două companii au pierdut însă cotă de piaţă anul trecut şi au ajuns la o cotă de circa 19% în condiţiile în care scăderea afacerilor a fost de două ori mai rapidă faţă de cea a întregii pieţe. Piaţa asigurărilor generale s-a restrâns cu 6,5% anul trecut, până la 6,2 miliarde de lei.

În paralel, cei doi asigurători au plătit despăgubiri cu o valoare cumulată de 964 mil. lei (227 mil. euro), reprezentând 80% din primele brute subscrise. Cea mai mare parte a despăgubirilor, respectiv 858 mil. lei, a fost achitată în contul poliţelor auto.

Omniasig nu a publicat valoarea rezultatului net după ce în 2010 profitul net a scă­zut semnificativ şi a ajuns la circa 3,2 mil. lei. BCR Asigurări a raportat în schimb un profit de 17,4 mil. lei, în creştere cu 20% faţă de anul precedent. Omniasig a obţinut în mod constant profit în ultimii ani, în timp ce BCR a avut pierderi de zeci de milioane de lei şi a reuşit să intre pe profit abia în 2010.

Austriecii de la VIG, care mai con­tro­lea­ză pe plan local companiile Asirom şi BCR Asigurări de Viaţă, au raportat anul trecut o pierdere de aproape 13 mil. euro din afacerile locale, comparativ cu un profit brut de peste 28 mil. euro în anul precedent.

VIG a luat anul trecut decizia surprin­zătoare de a fuziona cele două companii de asigurări generale de pe piaţa românească după ce în trecut au insistat pe strategia multibrand pe care o aplică pe toate pieţele unde operează. Austriecii speră să obţină în urma acestei fuziuni o reducere a costurilor cu circa 10 mil. euro pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO