ZF 24

Oricine are 5.000 lei poate cumpăra un titlu de stat din această lună

Foto Ovidiu Micsik

Foto Ovidiu Micsik

Autor: Razvan Voican

02.10.2013, 21:03 20417

Valoarea nominală a unui titlu de stat în lei nou emis de Ministerul Finanţelor se înjumătăţeşte de la 10.000 de lei la 5.000 de lei începând din această lună, Trezoreria statului ţinându-şi astfel promisiunea din vară de a înlesni accesul investitorilor persoane fizice la aceste plasamente cu risc zero şi care sunt scutite de impozit.

Ideea de reducere a valorii nominale a unui titlu ca soluţie de atragere a unui număr mai mare de investitori de retail a mai fost vehiculată de oficiali ai Ministerului Finanţelor, însă de-abia acum a fost luată o decizie.

Pragul de 10.000 de lei chiar era prohibitiv pentru persoanele fizice şi nici cel de 5.000 de lei nu deschide achiziţi­ile de titluri de stat către o masă mare de investitori din această categorie, însă oricum este un pas în direcţia extinderii bazei de investitori.  În contextul frecventelor episoade de volatilitate a capitalului străin, devine cu atât mai importantă încurajarea investitorilor locali pentru reducerea vulnerabilităţii faţă de conjunctura externă.

Coborârea pragului de intrare pe titlurile de stat reprezintă o soluţie de compromis după ce Ministerul Finanţelor a decis că nu va relua emisiunile dedicate populaţiei care au fost suspendate în 2005. Valoarea nominală a unei obligaţiuni de stat în euro rămâne la 10.000 de euro.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO