Bănci și Asigurări

Pensiile facultative sunt deductibile fiscal. De ce nu sunt si asigurarile de viata?

Pensiile facultative sunt deductibile fiscal. De ce nu sunt si asigurarile de viata?
13.11.2008, 16:13 1165

Pensiile private facultative au fost lansate in urma cu un an, contributiile au fost din start deductibile de la plata impozitului pe venit al angajatului sau pe profit al angajatorului, iar de anul viitor deductibilitatea se va dubla, urmand sa ajunga la 400 de euro pentru angajat si tot atat pentru angajator. Asigurarile de viata exista de mai bine de zece ani, odata cu intrarea unor mari jucatori ca ING sau AIG pe piata, si inca nu sunt deductibile, desi sunt un instrument de economisire la fel de puternic.
Ministerul de Finante, cel care ar putea schimba aceasta situatie, spune ca sistemul fiscal romanesc nu permite introducerea unor astfel de facilitati.
"Sistemul de impunere a veniturilor realizate de persoanele fizice cu cota unica promoveaza principiul eliminarii deducerilor in conditiile aplicarii unei cote reduse de impozit. Introducerea sistemului de impunere bazat pe cota unica de 16% a avut in vedere atat asigurarea simplitatii, obiectivitatii, cat si crearea premiselor pentru cresterea economica, intrucat venitul ramas la dispozitia contribuabilului sa poata fi directionat catre investitii sau consum, inclusiv in sistemul asigurarilor de viata. Introducerea deductibilitatii primelor de asigurare de viata ar determina revenirea la vechiul sistem de impunere globala a veniturilor realizate de persoanele fizice cu renuntarea la obiectivele urmarite de sistemul actual", afirma oficiali ai Finantelor.
Ei sustin ca o astfel de deductibilitate ar reduce veniturile bugetare, ar aduce cheltuieli suplimentare cu sistemul de administrare, colectare si control si ar majora deficitul bugetar.
De aceeasi parere este si Alex Massaci, director in departamentul de consultanta fiscala si juridica in cadrul companiei de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC).
"Sistemul nostru fiscal se bazeaza pe o cota unica, care este redusa, si apar anumite compromisuri: se elimina cat mai multe deductibilitati tocmai pentru a se pastra un raport cat mai bun de colectare a veniturilor la buget. Cota unica combinata cu deductibilitati suplimentare ar complica sistemul. Ar fi nevoie de contabilizarea tuturor cheltuielilor deductibile. In plus, nu s-ar colecta sumele necesare", spune reprezentantul PwC.
Massaci a explicat ca alte tari practica deductibilitati pentru asigurarile de viata, pentru ca au sisteme progresive de taxare, impozitele pe transe de venituri mergand pana la 50%, in cazul Germaniei.
"Nu cred ca ar avea o ratiune economica acordarea unor deductubilitati pentru asigurarile de viata. Nu se poate stimula economisirea printr-o masura de acest gen. Economisirea este stimulata, de exemplu, in cazul conturilor curente, unde dobanzile sunt bune si nu exista impozite", sustine Massaci.
Nu exista an in care companiile de asigurari de viata sa nu ceara deductibilitatea fiscala a sumelor economisite in aceste polite, dar pana acum nu s-a intamplat nimic, desi in statele vestice platile pentru asigurari de viata sunt deductibile in limita a cel putin cateva sute de euro pe an. Managerii afirma ca deducerea primelor din impozit ar stimula vanzarile de asigurari de viata, ceea ce inseamna ca mai multi bani s-ar duce in economisire si nu in consum.
"Faptul ca nu avem deductibilitate la asigurarile de viata arata ca nu le dam suficienta importanta, chiar daca au un rol social foarte important, pentru ca incurajeaza economisirea. Spre deosebire de pensiile private, de asigurarea de viata nu depinde o singura persoana, ci o intreaga familie, in cazul in care celui care asigura venitul familiei i se intampla ceva. Probabil ca lobby-ul nostru de pana acum nu a fost suficient pentru a determina autoritatile sa ia in considerare introducerea deductibilitatii", explica Theodor Alexandrescu, directorul general al AIG Life, a doua companie de asigurari de viata de pe piata locala. El afirma ca o valoare potrivita pentru deductibilitate ar fi de circa 400 de euro pe an, la fel ca in cazul pensiilor facultative.
Avantajul fiscal al asigurarilor de viata este la sfarsitul contactului, pentru ca beneficiile nu sunt impozitate, insa aceasta facilitate vine prea tarziu pentru a convinge pe cineva sa isi faca o asigurare de viata, spune Florina Vizinteanu, directorul general al BCR Asigurari de Viata, al treilea jucator de pe aceasta piata.
"Clientul mai degraba vede deductibilitatea la plata acum decat scutirea de la impozit dupa 15-20 de ani. Noi intotdeauna am spus ca este necesara deductibilitatea asigurarilor de viata, iar pensiile facultative au creat deja un precedent", afirma ea.
Reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) sustin ca, daca asiguratorii prezinta un plan bine pus la punct, deductibilitatea ar putea fi introdusa.
"In cadrul unor discutii tehnice la care au fost prezenti si reprezentanti ai CSA, ai Ministerului Finantelor, ai asiguratorilor, a fost abordat si acest subiect, stabilindu-se ca in masura in care asiguratorii vor putea furniza ministerului un material de fundamentare in acest sens, va fi analizata posibilitatea introducerii in Codul fiscal a unei deductibilitati", spun oficialii CSA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO