Percepţia pieţelor financiare, mai bună. Riscul intrării României în faliment scade la minimul ultimului deceniu

12 sep 2017 Autor: Claudia Medrega

România este privită de pieţele externe ca un pla­sament cu grad scăzut de risc, costul asigurării împotriva riscului de default reflectat în cotaţiile CDS-urilor (credit default swap) la cinci ani coborând în septembrie sub 100 de puncte de bază, la minimul ultimului deceniu. Valori mai scăzute ale CDS la cinci ani au fost înregistrate înainte de criză.

Indicatorul de referinţă CDS măsoară percepţia pie­ţelor financiare internaţionale faţă de riscul de a finanţa România. CDS la cinci ani în cazul României a coborât în septembrie la 94,88 puncte, România fiind percepută la fel de riscantă ca Ungaria (94,64 puncte de bază), însă mai riscantă decât Polonia (54,88 puncte de bază) sau Cehia (37 puncte de bază). Pe parcursul anului trecut CDS pe cinci ani a oscilat în cazul României între 100 şi 130 de puncte.Nivelul CDS-urilor influenţează costul finanţării externe, iar în cazul scăderii statul poate împrumuta fonduri la costuri mai mici, în timp ce băncile locale pot atrage mai ieftin linii de credit de la băncile-mamă.

CDS-urile reflectă evoluţia percepţiei investitorilor, respectiv a gradului de neîncredere într-un anumit emitent, devenind în anii de criză unul dintre cei mai vizibili indicatori ai capacităţii unei ţări de a se finanţa de pe pieţele de capital.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.09.2017

 
Cuvinte cheie:
romania
, faliment
, piete financiare
, perceptie
, criza
, finante
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide