Bănci și Asigurări

Petrescu, Deloitte: Creditarea se va relua anul viitor cu rată de creştere de aproximativ 2%, după scăderea din acest an

Oana Petrescu, Deloitte

Oana Petrescu, Deloitte

Autor: Claudia Medrega

09.12.2014, 00:03 378

Creditarea se va relua anul viitor cu rată de creştere de aproximativ 2%, iar ritmul se va dubla în 2016, viteza de creştere a împrumuturilor acordate populaţiei urmând să depăşească avansul creditelor pentru companii, anticipează Oana Petrescu, partener cooordonator Consultanţă în Afaceri la Deloitte România.

„Cel mai probabil vom vedea o reluare a creditării în 2015 şi 2016. Dar nu va fi o relansare a creditării. Noi estimăm o creştere a creditării cu 2,3% în 2015 şi 4,3% în 2016. Performanţa sistemului bancar depinde de performanţa economiei. Provocările sunt pe mai multe niveluri“, a spus Petrescu.

În primele zece luni din acest an creditarea a rămas în teritoriul negativ. La sfârşitul lunii octom­brie băncile aveau credite acordate populaţiei şi com­­paniilor de aproape 214 mld. lei (circa 48,5 mld. euro), în scădere cu 3% faţă de nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR. Ritmul de scădere s-a diminuat totuşi faţă de luna septembrie, când fu-sese consemnat un declin al stocului de credite de aproape 5%. Scăderea în termeni nominali a cre-ditării pe parcursul ulti­mu­lui an este de circa 7 mld. lei. Însă faţă de luna ante­rioară a fost înregistrată o creştere a stocului de cre­dite cu aproape 800 mil. lei. Creşterea din octom­brie a venit pe fondul acce-lerării vânzării de credite în lei şi temperării ritmului de scădere a creditării în valută. În timp ce împru­muturile în monedă naţio­nală au dat în acest an semne de redresare, graţie scăderii dobânzilor, influenţată de relaxarea politicii monetare, creditele în valută şi-au continuat scăderea.

Soldul împrumuturilor pentru populaţie ar urma să avanseze cu 2,6% în 2015 şi cu 5,2% peste doi ani, în timp ce ritmul de creştere al creditelor pentru companii va fi  anul viitor de 2,1% şi 4,1% în 2016, conform estimărilor Deloitte.

Băncile vor pune în anii următori un accent mai mare pe creditele ipotecare, unde ritmul anual ar urma să urce în următorii ani până la 8%. Astfel, împrumuturile cu garanţii ipotecare vor înregistra anul viitor o creştere de 7,6%, iar în 2016 creşterea va fi de 8%.

Creditul de consum va rămâne însă în teritoriul negativ, în 2015 urmând să se contracte cu 1,1%, după o ajustare de 5,1% în acest an, evoluţia fiind inluenţată şi de scoaterea în afara bilanţului a unor credite neperformante. Redresarea creditelor de consum se va produce în 2016, când ar urma să vedem o creştere de 2%, după cum indică previziunile Deloitte.

Veniturile nete din dobânzi vor avea o tendinţă de scădere, în timp ce veniturile din comisioane vor fi relative stabile, astfel că raportul cost/venit se va deteriora. „Va fi foarte greu ca băncile să ţină costurile sub control. Există presiuni de informatizare uriaşe“.

Sectorul bancar, care finanţează în proporţie de 90% economia, continuă să stea la Ñterapie intensivă„ şi după şase ani de criză din cauză că nu s-a restructurat la timp, motiv pentru care are în continuare costuri mari şi venituri în scădere. O cincime din salariaţii băncilor şi din sucursale au dispărut în criză, iar sistemul a revenit pe pierdere.

În opinia Oanei Petrescu este nevoie de capital pentru ca băncile să devină un motor de creştere pentru economie, dar pentru a avea acces la capital este nevoie de îndeplinirea unor premise.

Letargia care a marcat economia în anii de criză s-a reflectat în situaţia sistemului bancar în care rata creditelor neperformante a depăşit chiar şi pragul de 20%. Cu toate că situaţia macroeconomică s-a îmbunătăţit, creditarea a avut o senzitivitate scăzută, rămânând în ultimul an în teritoriul negativ. Iar ponderea activelor nete bancare în Produsul Intern Brut a scăzut până la nivelul din 2007, sistemul bancar întorcându-se în timp, înainte de nivelul de dinaintea aderării la Uniunea Europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO