Bănci și Asigurări

Petrom, afacerea anului in asigurari

06.01.2004, 00:00 23



Cea mai mare afacere care se profileaza in 2004 pentru asiguratorii si brokerii de asigurare din Romania este privatizarea Petrom, o companie cu active de 3 miliarde de dolari.



Compania, care este expusa la riscuri imense avand in vedere activitatea sa de extractie, rafinare sI distributie a produselor petroliere, nu are acum un program global de asigurare. Cumparatorul, care va fi selectat in prima parte a acestui an, va decide programul de asigurare necesar.



"Platformele marine ale Petrom sunt asigurate de catre o firma britanica. Noi am luat masuri pentru reducerea la minim a riscurilor in ceea ce priveste alte active ale noastre si lasam la latitudinea viitorului investitor posibilitatea de a-si asigura in maniera integrata activele", a spus pentru ZF Gheorghe Constantinescu, directorul general al SNP Petrom.



Este foarte probabil ca investitorul de la Petrom sa includa asigurarea companiei romanesti in programul propriu de asigurare, dar sunt sanse ca sI societatile romanesti de asigurare sa participe la aceasta afacere, apreciaza analistii.



Oricum, toata lumea- asiguratori sau brokeri de asigurare, este cu ochii pe aceasta privatizare.



"Urmarim evolutia privatizarii Petrom. Din punctul de vedere al asigurarii, va conta cine va fi investitorul. Pe lista investitorilor posibili exista sI clientI ai AON (partenerul companiei KaRo-n.red)", a spus Karina Rosu, director general al KaRo Asigurari.



Karina Rosu spune ca este greu de estimat la cat s-ar ridica nivelul primei de asigurare in cazul Petrom, pentru ca in joc nu sunt atat activele companiei, cat asigurarea pentru raspunderea civila. "Pe piata petroliera exista companii care, datorita fortei de care dispun, isi pot internaliza riscurile privind activele sI cauta mai mult asigurare de raspundere civila", a explicat ea.



MOL (Ungaria), OMV (Austria), Hellenic Petroleum (Grecia), PKN Orlen (Polonia), Occidental (SUA), casa de comert elvetiana Glencore si concernul rus din domeniul gazelor Gazprom sunt asteptate sa depuna o oferta angajanta pentru Petrom pana la finele lui februarie.



Petrom are o cifra de afaceri anuala de 2,2 mld. $.



In afara de privatizarea Petrom, foarte interesante vor fi in acest an pentru industria asigurarilor privatizarile Distrigaz-urilor sI cele ale filialelor Electrica, care sunt in aceeasI situatie ca sI compania petroliera din punct de vedere al asigurarii.



In anii trecutI, Alro, Sidex sI Petromidia au fost companiile privatizate care au fost o bunna afacere pentru asiguratori.
sorin.pislaru@zf.ro ; adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO