Bănci și Asigurări

Piata asigurarilor de credite comerciale atrage noi jucatori

Piata asigurarilor de credite comerciale atrage noi jucatori

Cristian Ionescu, seful Coface Romania, va conduce si operatiunile sucursalei locale a Coface Austria Kreditversicherung

05.04.2007, 19:04 209

Coface Austria si BCR Asigurari au intrat pe piata asigurarilor de credite comerciale prin abordarea unor strategii diferite: prima prin lansarea unei sucursale specializate pe acest segment, iar a doua printr-un produs special care acopera riscurile de credite comerciale. Asigurarea de credit comercial protejeaza furnizorul impotriva pierderilor cauzate de insolventa sau de incapacitatea de plata a unui client.
"Romania este a patra tara in Europa Centrala si de Est unde Coface implementeaza core-business-ul grupului, si a doua ca marime, in regiune, dupa Polonia. Ne asteptam ca in acest an in primele noua luni sa atingem un milion de euro ca prime subscrise, cu o expunere de risc care se va situa in jurul a 300 de milioane de euro. Tinta noastra strategica este sa devenim lider de piata pe acest sector pana la sfarsitul anului 2009", a declarat Cristian Ionescu, directorul general al Coface Romania. Celelalte trei tari din regiune in care Coface are deschise sucursale sunt Polonia, Lituania si Ungaria, compania intentionand ca din acest an sa inceapa operatiunile in Slovacia si in Rep. Ceha.
Coface va activa in sectorul asigurarilor prin intermediul unei sucursale de asigurari locale, Coface Austria Kreditversicherung Sucursala Romania.
"Am decis sa intram in Romania prin deschiderea unei sucursale deoarece credem ca piata are potential, dar are si nevoie de oameni capabili sa evalueze riscurile la nivel local. In plus, clienti au nevoie de un contact direct cu forta de vanzari", a spus Christian Berger, mebru al boardului Coface Austria si Coface Central Europe.
Coface ofera atat asigurari de credit interne, cat si pentru export. Cele interne presupun asigurarea creantelor pentru firme locale si se incheie pe intreaga cifra de afaceri, pentru o linie de activitate sau pentru clientii cei mai importanti. Produsul pentru export asigura creantele pentru clientii internationali, costurile fiind similare cu cele interne.
Berger estimeaza ca societatea va atrage anul acesta un numar de 30 de clienti companii mari in principal pentru riscurile domestice, urmand ca aceasta pondere sa se modifice. Principalele industrii catre care cei de la Coface Asigurari se vor orienta sunt industria chimica, a otelului si constructiile.
"Estimam ca piata asigurarilor de credite comerciale din Romania a fost anul trecut de circa 5 milioane de euro", a spus Berger.
In Romania activeaza din acest an un alt mare asigurator de credite comerciale, Euler Hermes, companie care si-a propus sa subscrie prime brute de peste 1,5 milioane de euro in 2007. Coface asigura, in medie, 85% din limita de credit acordata, diferenta reprezentand riscul suportat de asigurat, iar procentul de prima se stabileste in functie de volumul cifrei de afaceri asigurate si poate varia intre 0,3% si 0,80% din cifra de afaceri.
O alta companie care a intrat recent pe asigurari de credite comerciale este BCR Asigurari, societate care a subscris anul trecut prime brute de circa 120 mil. euro.
Cu toate ca in prezent are o pondere de sub 1% din piata asigurarilor din Romania in prezent, potentialul de crestere al asigurarilor de credite comerciale ar putea atrage mai multi jucatori locali sau internationali, printre acestia numarandu-se Atradius, Credito y Caucion sau Allianz-Tiriac Asigurari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO