Bănci și Asigurări

Piaţa asigurărilor. În plină plafonare, rata combinată a daunei la RCA a coborât sub 100% după 9 luni/2023, în timp ce pe Casco nivelul a scăzut cu 7 pp, la 104,6%, dar cât de bine este reflectată realitatea dacă daunele City Insurance şi Euroins din ograda FGA nu sunt incluse?

Piaţa asigurărilor. În plină plafonare, rata...

Autor: Mircea Nica

23.03.2024, 00:05 118

Dacă rata daunei şi cea a cheltuielilor adunate, respectiv rata combinată a daunei este de peste 100%, înseamnă că societăţile de asigurări trebuie să vină cu venituri suplimentare pentru a acoperi cheltuielile necesare.

Rata combinată a daunei, un indicator pentru clasele de asigurări generale, care atunci când este supraunitară indică pierderi pentru respectivele segmente de business, a ajuns la 97,7% în cazul asigurărilor RCA şi la 104,6% în cazul asigurărilor Casco, potrivit informaţiilor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în raportul privind evoluţia pieţei asigurărilor din primele nouă luni din 2023.

Indicatorul denumit rata combinată a daunei este alcătuită din rata daunei şi rata cheltuielilor. Rata daunei reprezintă raportul dintre plăţile de despăgubiri şi încasările din primele de asigurare. Prin urmare, dacă rata daunei şi cea a cheltuielilor adunate, respectiv rata combinată a daunei este de peste 100%, înseamnă că societăţile de asigurări trebuie să vină cu fonduri suplimentare pentru a acoperi cheltuielile necesare.

Deşi situaţia celor două segmente de asigurări auto, respectiv Casco şi RCA a fost aceea de a avea un nivel al ratei daunei combinate de peste 100%, semnele indică o revenire, cel puţin în cazul RCA spre o rată a daunei combinată sub 100%. Pe segmentul Casco, deşi rămâne în continuare peste 100%, se observă o diminuare coinsiderabilă în primele nouă luni din 2023, faţă de 9 luni/2022.

Pe de altă parte, daunele înregistrate de FGA în contul falimentelor City Insurance şi Euroins nu au fost incluse, ceea ce înseamnă că cel mai probabil va avea loc o nouă ajustare. Având în vedere că frecvenţa daunei la nivelul pieţei RCA va creşte automat şi rata combinată ar mai putea urca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO