Bănci și Asigurări

Piaţa creditelor neperformante, în fierbere: 3-4 tranzacţii în valoare totală de peste un miliard de euro se „tranşează“ acum. Există li­chi­ditate în piaţă şi interes din partea inves­titorilor pentru achiziţia de NPL-uri din toate categoriile.

Piaţa creditelor neperformante, în fierbere: 3-4...

Autor: Anelis Baciu

25.10.2016, 00:08 3743

Tranzacţiile cu credite neperformante din piaţa românească sunt estimate să ajungă la 2,5 miliarde de euro până la finalul anului, în creştere cu 25% faţă de 2015.

Apropierea de finalul anu­lui de­termină băncile locale să grăbească cură­ţa­rea bi­lan­­ţurilor, aceas­tă atitu­di­ne fiind remar­cată în piaţa tranzacţiilor cu NPL-uri (non-perfor­ming loans), unde în prezent se poartă 3-4 ne­go­cieri pentru vânzarea unor credite neper­for­mante în valoare de aproximativ un miliard de euro.

„În prezent sunt în negociere/discuţii 3-4 tranzacţii cu credite neperformante în va­loare de circa 1 miliard de euro. Există li­chi­ditate în piaţă şi interes din partea inves­titorilor pentru achiziţia de NPL-uri din toate categoriile.Toate băncile ar tre­bui să se uite la creditele neperforman­te din por­tofo­liile lor şi să vadă dacă pot adu­ce valoa­re adăugată prin vânzare“, a spus Jonathan Wheatley, Director Finan­cial Services Deals în cadrul PwC Ro­mânia, pentru ZF.

În condiţiile în care cele trei deal-uri se vor încheia în acest an, piaţa româ­neas­că a tran­zacţiilor cu portofolii de cre­dite neper­formante va ajunge la aproxi­mativ 2,5 mld. euro. Potrivit infor­ma­ţiilor din piaţă, prin­tre băncile care sunt în discuţii pentru vân­zarea unui pa­chet de credite neperfor­mante în valoare de circa 300 milioane de euro se numără BRD, care a avut pâ­nă acum o prezenţă discretă în piaţa tran­­zacţiilor cu neperformante. Francezii au vândut credite neperfor­man­te negaran­tate de va­lori mici, milioane de euro, prin dis­cuţii individuale cu firmele de recupe­ra­re. BRD, a doua bancă locală după active, este „lider“  la capitolul ne­per­­formanţă, în con­diţiile în care creditele re­le din por­to­fo­liu ajungeau la 14,4% la jumătatea anului.

În 2016 au fost anunţate ca finalizate tran­zacţii cu NPL-uri în valoare de circa 1,3 mld. euro. Cea mai mare tran­zacţie ca va­loare a fost vânzarea de către Bancpost a unui pachet de credite retail fără garanţii de 597 mil. euro că­tre consorţiul fomat din IFC, divizia de in­ves­tiţii a Băncii Mon­diale, şi recupe­ra­torul polonez Kruk.

Cea mai importantă tranzacţie din punctul de vedere al tipului de credite vân­­­dute a fost însă tranzacţia Blue Lake prin care BCR a vân­­dut cre­dite cu ga­ranţii ipo­te­­care în spate cu va­loarea nomi­na­lă de 370 mld. euro. Portofoliul a fost cum­părat de fon­dul norvegian B2 Hol­ding şi recu­pe­ratorul de cre­an­ţe Eos, iar deal-ul a fost încheiat în al treilea tri­mes­tru din acest an. PwC a oferit con­sultanţă în ambele tran­zacţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO