Bănci și Asigurări

Piaţa valutară: leul, printre performerii regionali după 11 luni

Piaţa valutară: leul, printre performerii regionali...

Autor: Claudia Medrega

01.12.2016, 00:07 868

Leul a rămas după primele unspre­ze­ce luni ale anului o monedă mai pu­ter­nică comparativ cu alte monede din regiune în raport cu euro.

Moneda naţională a reuşit să rămână după primele unsprezece luni din 2016 pe apreciere în faţa euro, la fel ca forintul maghiar, în timp ce zlo­tul polonez şi coroana cehă s-au de­pre­ciat în raport cu moneda europeană.

Leul cumulează o apreciere de 0,2% faţă de euro.

În raport cu dolarul şi francul elve­ţian leul a pierdut însă teren şi es­te pe depreciere după unsprezece luni. Moneda naţională a pierdut 2,7% faţă de dolar, iar deprecierea leu­lui faţă de francul elveţian după unsprezece luni a fost de 0,5%.

Până în octombrie, moneda na­ţio­nală era pe apreciere în faţa principalelor trei valute - euro, dolar şi franc elveţian.

Analiştii anticipează un nivel al cursu­lui în jurul pragului de 4,5 lei/eu­ro până la alegeri, însă susţin că per­sistă riscul deprecierii monedei na­ţionale. În perioada următoare evo­lu­ţia monedei naţionale va fi in­fluenţată de incertitudinile interne pri­vind anul electoral şi posibilele dera­paje popu­liste, precum şi de in­certitudinile ex­terne, după cum susţin unii analişti.

Minimul anului 2016, de 4,4444 lei/eu­ro, a fost atins în iulie. Aprecie­rea leului a venit după ce la jumătatea lu­nii iunie cursul a atins maximul ulti­mi­lor doi ani şi jumătate, cotaţia ur­când aproape de nivelul de 4,54 lei /euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO