Bănci și Asigurări

Piaţa valutară nu a fost în vacanţă în august, ci a marcat un nou record. Volumul mediu zilnic al tranzacţiilor valutare a depăşit în august 2,5 mld. euro, maximul din 14 ani, cursul a coborât sub 4,9 lei/euro, iar rezervele valutare stau în jur de 42 mld. euro. De ce?

Piaţa valutară nu a fost în vacanţă în august, ci a...

Autor: Claudia Medrega

06.09.2022, 18:20 418

♦ O influenţă asupra aprecierii leului faţă de euro a venit de la plasamentele străinilor în titluri de stat româneşti, susţin analiştii, Ministerul Finanţelor vânzând în august un volum record de titluri de stat de circa 12 mld. lei ♦ O întrebare care apare este de ce nu cumpără BNR euro pentru a mări rezervele valutare având în vedere deficitele mari şi crizele care se profilează ♦ Cursul valutar a coborât sub 4,9 lei/euro, analiştii susţinând că aprecierea leului nu este susţinută de fundamentele economiei ♦ Rezervele valutare la BNR au rămas la un nivel scăzut, în jur de 42 mld. euro.

Piaţa valutară românească s-a animat surprinzător în luna august, volumul tranzacţiilor valutare depăşind 2,5 mld. euro, medie zilnică, dublu faţă de august 2021, şi marcând cel mai ridicat nivel lunar din ultimii 14 ani. Operaţiunile valutare au urcat, astfel, la un nivel comparabil cu cel din octombrie 2008, când semnele crizei financiare precedente începeau să-şi facă simţită prezenţa pe piaţa românească, iar pieţele financiare internaţionale erau în fierbere.

Un nivel ridicat al tranzacţiilor valutare, de 2,3 mld. euro, a mai fost în 2022 în luna martie, însă atunci tensiunile valutare se intensificaseră în contextul amplificării turbulenţelor pe pieţele financiare internaţionale apărute după invazia Ucrainei de către Rusia, care a început în 24 februarie şi continuă.

Tot luna august a adus şi o surprinz­ă­toare apreciere a leului în faţa euro, cursul coborând sub 4,9 lei/euro, nivel despre care unii analişti au spus că nu este susţinut de fundamentele economiei, având în vedere deficitele mari, de cont curent şi bugetar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO