Bănci și Asigurări

Piraeus taie un punct din dobanda la creditele in lei

16.11.2009, 23:08 37

Grecii de la Piraeus Bank au redus cu pana la un punctprocentual marjele la creditele ipotecare si de consum cu dobandavariabila, indexata la indicatori independenti.

Banca a redus cu 1% marja practicata la creditele de nevoipersonale fara garantii in lei si cu 0,9% la imprumuturile faragarantii contractate in euro. Creditul ipotecar Casa Acum vine, deasemenea, cu o dobanda anuala mai mica cu 0,75%. Marjele se aplicala indicatorii independenti Euribor pentru euro, respectiv Roborpentru lei. Astfel, un credit de consum fara garantii in lei estevandut la o dobanda de 17,86% pe an, iar un ipotecar in euro la7,96% pe an.

Piraeus se inscrie astfel pe lista destul de scurta a bancilorcare au operat ieftiniri la credite in ultima luna.

"In decurs de doua luni am facut doi pasi catre o creditare maiaccesibila. Ne dorim ca evolutia economica viitoare sa creezepremisele continuarii trendului descendent al dobanzilor la creditesi sa incurajeze cererea de imprumuturi in randul persoanelorfizice", noteaza Catalin Parvu, directorul executiv al PiraeusBank. Banca a redus in septembrie dobanzile la creditele de nevoipersonale in lei cu pana la 2,75%.

La sfarsitul lunii trecute si CEC Bank a redus dobanda de baza(prime rate) cu 0,25%, iar mai multe banci comerciale, printre careRaiffeisen sau Banca Transilvania, au lansat dobanzi promotionalepentru anumite tipuri de credite contractate pana la finalulanului. Unicredit si Alpha Bank au redus, de asemenea, in ultimasaptamana dobanzile la creditele ipotecare in euro cu pana la1,5%.

Miscarile bancilor survin dupa ce guvernatorul Mugur Isarescu acerut bancherilor, la inceputul lunii noiembrie, sa reducadobanzile la creditele in lei, apreciind ca intre acestea sidobanda cheie a BNR este o diferenta prea mare. El a precizat ca unnivel acceptabil al dobanzilor la lei ar fi de 3% peste dobanda dereferinta, adica 11% pe an, in timp ce la depozite bonificatiile artrebui sa coboare sub 8% pe an.

Piraeus Bank a redus cu 1% si marja de dobanda practicata incazul imprumuturilor de consum cu garantie in euro. Marja pesteindicatorul EURIBOR practicata in acest moment de banca a ajuns la8,5%, dobanda nominala fiind de 9,21% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO