Bănci și Asigurări

Plăţile cu cardul au ajuns la 7 mld. lei în S1. De la bancomate s-au retras de cinci ori mai mulţi bani

Plăţile cu cardul au ajuns la 7 mld. lei în S1. De la...

Autor: Anelis Baciu

22.08.2016, 00:05 205

Deţinătorii de carduri emise de băncile locale au efectuat în primele şase luni ale acestui an plăţi la comercianţi în valoare de 7,6 mld. lei (1,7 mld. euro), în creştere cu 22% faţă de ju­mă­ta­tea anu­lui trecut, potrivit d­atelor BNR. Retra­gerile de nu­­­merar de la bancomate con­­tinuă însă să fie de cinci ori mai mari. Deşi ritmul de creş­te­re al re­tragerilor de la ATM a fost vi­zibil mai mic în ultimii ani faţă de cel al plă­ţilor, mulţi ro­mâni încă obiş­nu­iesc să-şi go­lească cardurile în ziua de salariu.

În intervalul ianuarie-iu­nie a acestui an retragerile de nu­merar au crescut cu 17% şi s-au apropiat de 38 mld. lei (8,5 mld. euro).

Românii au făcut în pri­mul semestru 66 milioane de plăţi la POS, ceea ce în­seam­nă că valoarea medie a unei tran­zac­ţii cu car­dul la comercianţi a fost de 115 lei, cu 2 lei mai pu­ţin faţă de primul semestru din 2015. Valoa­rea medie a scăzut constant în ultimii ani pen­tru că tot mai mulţi români au început să-şi folo­sească cardurile pentru plăţi frecvente şi de valoare mică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO