Bănci și Asigurări

Poate să revină cursul sub 4,5 lei/euro după liniştirea apelor în politică?

Poate să revină cursul sub 4,5 lei/euro după liniştirea apelor în politică?

Autor: Claudia Medrega

17.07.2012, 00:08 2930

Evoluţia cursului de schimb, cauzată de contextul internaţional nefavorabil peste care s-a suprapus tensiunea politică internă, este conjuncturală, cotaţiile monedei naţionale în raport cu euro urmând să revină sub 4,5 lei/euro ca efect al "calmării şi clarificărilor de pe scena politică", susţine Florin Georgescu, vicepremier şi ministru de finanţe.

"Evoluţia cursului de schimb îngrijorează pe oricine. Ne afectează direct şi afectează cetăţenii în primul rând, dar şi firmele. Evoluţia este cauzată de contextul internaţional nefavorabil al zonei noastre. Peste condiţiile nefavorabile externe a intervenit şi tensiunea în plan politic intern, care se va calma din fericire", a declarat Georgescu la Gândul Live.

Ieri cursul leu/euro anunţat vineri de BNR a atins un nou maxim istoric, de 4,5571 unităţi, iar referinţa oficială pentru dolar a urcat, de asemenea, la un nou nivel record, de 3,7399 lei/dolar, evoluţia fiind influenţată de aversiunea la risc a jucătorilor în contextul tensiunilor politice din România.

Georgescu a reamintit că nivelul cursului de schimb este stabilit de BNR pe baza tranzacţiilor de pe piaţă. "Consider că este o evoluţie conjuncturală a cursului de schimb. Cursul va veni înapoi, deci se va aprecia, cred eu, sub 4,5 lei/euro, ca efect al calmării şi clarificărilor de pe scena politică".

Paritatea leu/euro a început să crească în ultimele săptămânii, din cauza tensiunilor politice dintre PDL şi USL, iar suspendarea preşedintelui Traian Băsescu a intensificat aversiunea la risc a investitorilor.

De la începutul anului cursul leu/euro a crescut cu circa 5,5%, mărind factura celor trei milioane de români şi 150.000 de companii care au credite în valută şi pentru care orice creştere a cursului trebuie să facă rost de mai mulţi bani.

Oamenii de afaceri anticipează deja că deprecierea leului va scumpi importurile şi va antrena scăderea consumului, ceea ce va încetini creşterea economică şi aşa firavă. Analiştii financiari de pe piaţa românească cred că euro va fluctua la Bucureşti între 4,4 şi 4,7 lei până la finalul anului, conform unui sondaj efectuat în această lună de Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari şi care include evenimentele de pe scena politică.

  • Vlad Muscalu, senior economist al ING Bank:

Pare mai degrabă probabil ca leul să rămână sub presiune pe termen scurt. Deprecierea recentă pare indusă de îngrijorări că în România se poate ca uneori regulile să fie evitate, iar aceste îngrijorări nu cred că vor fi calmate de către referendum. Noi prognozăm că leul se va situa la finalul anului la 4,60/euro şi la 4,65/euro la finalul lunii martie considerând că presiunile de depreciere vor persista până la depăşirea alegerilor şi definitivarea legii bugetului pentru anul următor. Totuşi, frecvenţa şi amplitudinea evenimentelor politice din ultima perioadă sugerează că este posibil să vedem un curs chiar uşor mai depreciat.

  • Un dealer:

Dacă BNR vrea, poate duce cursul sub 4,5 lei/euro. Altfel, anul acesta nu cred că vom vedea cursul sub 4,5 lei/euro, având în vedere că mai avem cel puţin o serie de alegeri şi oricum răul pe termen lung din perspectiva imaginii este deja făcut.

  • Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank:

Nu excludem o uşoară corecţie a cursului leu/euro după referendum, pe fondul clarificării situaţiei politice, însă considerăm că riscurile sunt mai mult de depreciere, având în vedere ieşirile de capitaluri din România, pe fondul procesului de dezintermediere financiară, contracţiei investiţiilor străine directe şi încetinirii ritmului de creştere a PIB. Totuşi, este posibil ca după alegeri, leul să se aprecieze uşor faţă de euro înspre nivelul de 4,4, în special dacă noul guvern va veni cu un plan credibil de redresare economică şi eficientizare a politicii fiscale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO