Bănci și Asigurări

Pop: Legea salarizării bugetarilor să fie adoptată rapid; salariul maxim brut vehiculat, 5.000 euro

Pop: Legea salarizării bugetarilor să fie adoptată...

Autor: Tibi Bujdei

21.05.2015, 17:34 348

Pop a spus, într-o conferinţă de presă, că ar trebui să se intre în dezbatere publică şi cu Legea salarizării în sistemul bugetar "în aşa fel încât să existe o lege aplicabilă cât mai repede", transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a arătat că prin creşterea în sistem accelerat al salariului minim pe economie s-a ajuns ca 25 la sută din salariaţii de la stat să aibă salariul minim pe economie şi că, odată cu creşterea salariului minim pe economie de la 1 iunie şi de la 1 ianuarie, la 1.200 de lei există riscul ca 80 la sută din salariaţii din administraţie să primească salariul minim pe economie.

"Între un muncitor de întreţinere şi un inginer topograf sau agronom se ajunge la o aplatizare, aproape la acelaşi salariu”, a spus Pop.

El a mai declarat că atenţia este către administraţia publică locală unde sunt cele mai mici salarii în contextul în care nu s-au luat alte măsuri decât cea a reîntregirii după ce au fost diminuate de Guvernul Boc.

"Trebuie să avem o lege aplicabilă corelată cu salariul minim pe economie", a spus Pop.

În ceea ce priveşte salariul unui ministru, Liviu Pop a precizat că toţi miniştrii au 5.300 de lei lunar, dar că în afara salarizării există "aberaţii” în lege care trebuie rezolvate, exemplificând cu "o aberaţie legată de transport”, aceea că un ministru are cotă de combustibili de 200 de litri lunar, dar are nelimitat pentru călătorii cu avionul.

În ceea ce priveşte salarizarea personalului bugetar la nivel central, el a exemplificat cu salariul ministrului Agriculturii, de 5.300 de lei, care este la jumătate faţă de cel al unui director al unei instituţii deconcentrate dintr-un judeţ din subordinea ministrului.

"Grila de salarizare ar trebui corelată”, a spus ministrul Liviu Pop.

El consideră că preşedintele României, care are un salariu de 7.800 de lei pe lună, ar trebui să aibă un salariu corelat cu cel al premierului şi preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

"Pe grila de salarizare s-a vehiculat ca salariu maxim în administraţia din România să fie brut de 5.000 de euro", a mai spus Liviu Pop.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO