Bănci și Asigurări

Populatia a imprumutat cu 2,3 mld. euro mai mult decat a economisit

Populatia a imprumutat cu 2,3 mld. euro mai mult decat a economisit

Click pentru imaginea marita

15.09.2008, 15:12 16

Statistica pe monede arata ca dezechilibrul este generat de finantarile in valuta, acestea fiind acoperite intr-o proportie mica de depozite atrase de la populatie. In schimb, bancile au o pozitie confortabila pe lei, unde depozitele atrase inca depasesc creditele.

Dezechilibrul dintre creditele si depozitele in valuta a ajuns la 5,15 miliarde de euro in iulie, in usoara crestere fata de luna precedenta, cand era de 5,09 miliarde de euro. Diferenta dintre depozite si credite in lei este pozitiva, insa a coborat in iulie la nivelul de echivalentul a 2,79 miliarde de euro, de la 2,98 miliarde de euro in iunie.

Acest dezechilibru survine pe fondul apetitului mare al populatiei pentru imprumuturile in valuta, alimentat de dobanzile relativ atractive, in timp ce economiile populatiei sunt constituite preponderent in lei.

"De aceea, bancherii se bazeaza pe finantari de la bancile-mama, din moment ce resursele atrase prin depozite nu sunt suficiente", noteaza Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank.

Creditul de retail marca in iulie o crestere cu 67% fata de aceeasi perioada a anului trecut, soldul ajungand la 87,8 miliarde de lei (echivalentul a 24,8 miliarde de euro). In aceeasi perioada, depozitele au urcat cu numai 41%, pana la 78,1 miliarde de lei (22 de miliarde de euro).

In mod traditional, populatia avea o pozitie de creditor net fata de sistemul bancar. Cu o expunere fata de populatie mai mare decat sumele atrase, bancile sunt intr-o pozitie mai putin confortabila, fiind dependente de atragerea de finantari de pe pietele externe. Totusi, bancile locale au trecut cu bine testul crizei de lichiditati de pe pietele internationale din primavara, in conditiile in care au continuat sa primeasca finantari de la actionarii lor. Chiar si asa, bancherii au inceput in ultimele luni sa fie mult mai atenti la atragerea de resurse pe plan local, astfel ca acum concurenta a devenit mai puternica pe partea de economisire decat pe zona de creditare.

In prezent, mai multi jucatori platesc dobanzi de peste 11% pe an la depozitele in lei, mai mari chiar decat dobanda cheie a BNR, de 10,25% pe an.

In acelasi timp, datele arata ca imprumuturile in lei sunt mai mici decat cele in euro, fiind vorba de credite de consum, de valoare mica.

Chiar daca la nivel agregat depozitele in lei depasesc creditele acordate, situatia nu este uniforma in toate judetele. Astfel, in 20 de judete din tara, populatia a contractat credite in lei in valoare mai mare decat depozitele constituite.

In Mehedinti, Gorj, Dolj, Caras-Severin, populatia nu a gasit venituri suficiente pentru a economisi pe masura creditelor contractate. Nici imprumuturile luate nu sunt insa de valori semnificative, aceste judete fiind in coada clasamentului national. De altfel, indicatorul PIB per capita confirma acest lucru, majoritatea judetelor care inregistreaza dezechilibre pe lei fiind cele care au un PIB per capita sub media nationala, de 5.900 de euro, conform Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).

Cel mai bine la acest capitol sta Bucurestiul, cu depozite mai mari in luna iulie cu echivalentul a 2,3 miliarde de euro decat creditele in lei ale populatiei.

Capitala sustine astfel circa 10% din diferenta pozitiva inregistrata la nivel national intre depozite si credite in lei. De altfel, Bucurestiul a fost mereu in topul economisirii, ca urmare si a salariilor mult mai ridicate, cu 35% mai mari decat in judetele mai sus mentionate, arata datele CNP.

Urmatoarele judete care stau bine in ce priveste echilibrul dintre depozite si credite in lei sunt Cluj, Brasov, Mures si Prahova, acestea inregistrand diferente pozitive de echivalentul a 100 mil. euro fiecare. Totusi, nici urmatoarele zece judete dupa Bucuresti nu aduna in total cat Capitala.

Dezechilibrul pe valuta dintre depozitele constituite de populatie si creditele contractate claseaza in luna iulie pe primele locuri Bucurestiul, Clujul, Constanta si Iasi, cu depozite mai mari decat creditele cu peste 300 de milioane de euro.

Cele mai putin vulnerabile judete din punctul de vedere al discrepantei dintre depozitele si creditele populatiei sunt Harghita, Dambovita, Bacau si Covasna, care au imprumuturi in valuta mai mari cu pana in 20 mil. euro decat economii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO