Bănci și Asigurări

Preturile asigurarilor de bunuri de-abia mai acopera costurile

Preturile asigurarilor de bunuri de-abia mai acopera costurile

Aurel Badea, Allianz-Tiriac, spune ca frecventa daunelor totale pe casco a urcat la aproape 300 de cazuri/luna

17.01.2010, 23:22 77

Multi asiguratori au intrat puternic anul trecut pe piataasigurarilor de bunuri si raspunderi civile pentru companii, astfelincat competitia s-a intetit, iar preturile au coborat cu 20-30%,la limita profitabilitatii, afirma Aurel Badea, directorul executivde asigurari generale al Allianz-Tiriac, cea mai mare companie depe piata locala a asigurarilor.
"Anul trecut a existat un exces de capacitate pe aceasta piata,multi asiguratori s-au indreptat spre acest segment, iar preturileau scazut cu 20-30% la asigurarile de bunuri si de raspunderi. Amsubscris mai multe polite, dar primele sunt mai mici. Daca va fi lafel si in 2010, vom avea o problema de profitabilitate", explicaBadea.
Asiguratorii s-au indreptat catre aceste segmente de piata, maiprofitabile, pentru a compensa pierderile din vanzarea de asigurariauto. In ultimii ani piata asigurarilor a fost pe pierdere, unadintre cele mai importante cauze fiind despagubirile platiteclientilor cu polite auto.
"Asigurarile de bunuri si raspunderi aduc profit, dar s-a ajuns lalimita de supravietuire, produsele se vand la pretul de cost.Competitia agresiva a dus preturile mult mai jos decat au cerutclientii care au vrut sa isi renegocieze contractele. In Romaniagasesti acum asigurari de cutremur si inundatii mai ieftine decatin Vest."
Pricipala problema, spune Badea, este ca au inceput sa apara daunesemnificative in asigurari de bunuri (property). "Riscul este totmai aglomerat (din punct de vedere teritorial - n.r.), au fostmulte investitii in ultimii ani. Daca ai o inundatie intr-o zona,afecteaza mai multi asigurati, e o dauna semnificativa."
Anul trecut preturile din piata asigurarilor au fost puse subpresiune de clientii companii, care, in incercarea de a-si limitacheltuielile, au renegociat contractele de asigurare.

Daunele mari pe RCA, tot mai dese
Directorul de asigurari generale al Allianz-Tiriac spune ca tot maidese sunt si daunele mari din polite RCA (raspundere civila autoobligatorie), in special din cauza cresterii rapide adespagubibirilor pentru vatamari corporale. In timp ce in tariledezvoltate acestea reprezinta jumatate din despagubirile platite deasiguratori pentru polite RCA, pe plan local ponderea lor nudepaseste 4%.
"In general, daunele mari pe RCA sunt cauzate de masiniletransportatorilor. In Romania daunele de cateva sute de mii de eurosunt tot mai dese, la fel ca si cele de 1-2 milioane de europroduse de romani in urma unor accidente din strainatate."

200-300 de daune totale pe Casco in fiecareluna
Asiguratorii s-au confruntat anul trecut cu o crestere a numaruluide daune totale la politele Casco. O parte din acestea sunt fraudepuse la cale in special de proprietarii de masini in leasing carenu si-au mai putut plati ratele si au inscenat furturi, incendiisau accidente.
"S-au mai imputinat ca frecventa daunele totale la Casco, avem200-300 pe luna. Problema este ca aveau loc la masini scumpe. Dacamasina este supraasigurata (este asigurata pentru o valoare maimare decat cea reala - n.r.), riscul moral creste, adica asiguratulare un interes mai mare de a primi despagubirea de la asigurator.Din acest motiv am introdus recent un catalog electronic,actualizat permanent cu preturile din piata pentru masini, dar amimplementat si un sistem electronic de subscriere a politelor,astfel incat agentii nu mai pot lua decizii subiective (unelefraude din asigurari se fac cu participarea agentilor - n.r.)", maispune Badea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO