Bănci și Asigurări

Prima Casă 4, diponibilă doar la câteva bănci. Vezi aici de ce

Prima Casă 4, diponibilă doar la câteva bănci. Vezi aici de ce

Autor: Ovidiu Tempea

16.04.2011, 12:51 186

Guvernul a insistat să menţină în varianta nouă a programuluiPrima Casă toate condiţiile iniţiale, inclusiv cea privindsolicitarea unui avans de 5% din valoarea creditului, chiar dacănumai jumătate din împrumut va fi garantat de stat.

În cazul acoperirii integrale a riscului prin garanţie suverană,băncile nu mai erau obligate să respecte prevederile din normeleinterne referitoare la avansul minim pentru creditele acordatepopulaţiei.

Pentru o garanţie a statului de numai 50% din valoare,instituţiile de credit vor aplica, însă, pentru jumătate dinîmprumut regulile de avans din normele interne aprobate de BNR.

Astfel, pentru a solicita un avans de numai 5%, o bancă artrebui să aibă prin norme posibilitatea de a practica un avans de10% din total împrumut.

Multe instituţii de credit au fost obligate însă de bancacentrală să practice un avans minim la creditele pentru populaţiemai mare de 10%, cel mai des de 15%,

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea, spuneînsă că băncile comerciale care au avut aprobat prin norme un avansminim de peste 10% şi vor să participe la noul program Prima Casăpot solicita băncii centrale modificarea normelor interne.

Aceasta acţiune, a continuat Gehţea, ar fi necesară nu doarpentru creditele noi, cât şi pentru creditele deja acordate înprogramul Prima Casă, pentru care garanţia suverană va fi redusă lajumătate.

Guvernul a decis, la finele lunii martie, să permită băncilorinteresate înjumătăţirea garanţiei de stat deja contractate prinprogramul Prima Casă şi utilizarea sumelor astfel eliberate pentrugarantarea de noi credite ipotecare.

De asemenea, în noua formulă vor putea fi incluse şi persoanelecare deţin deja o casă în suprafaţă maximă de 50 metri pătraţi şidoresc un confort sporit.

Băncile au la dispoziţie trei luni pentru a stabili dacă acceptănoile condiţii.

Premierul Emil Boc a spus la începutul lunii aprilie că a patraetapă a programului Prima Casă va începe după Sărbătorile dePaşte.

Programul guvernamental "Prima Casă" a fost lansat în varaanului 2009, iar statul a garantat creditele destinate cumpărăriiunei locuinţe de maxim 60.000 euro şi, începând din 2010, în limitaa 70.000 euro pentru locuinţe cu lucrări încă neîncepute şi de câte75.000 euro pentru case noi cumpărate de persoane organizate înasociaţii.

Creditele acordate au o rată a dobânzii egală cu EURIBOR (ratasolicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pepiaţa interbancară) la trei luni plus o marjă fixă de maxim 4% pean, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii laîmprumuturi pe piaţa interbancară românească) la 3 luni plus maxim2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total alcomisioanelor percepute de finanţator.

Statul a acordat garanţii de aproximativ 1,5 miliarde euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO