Bănci și Asigurări

Primele date de la ASF: RCA-ul pentru transportatori s-a scumpit cu peste 40% din vară încoace

Primele date de la ASF: RCA-ul pentru transportatori s-a...

Autor: Anelis Baciu

25.02.2016, 00:07 591

Tariful mediu pentru poliţele auto obligatorii pentru transportatori s-a scumpit cu peste 40% din luna iunie a anului trecut încoace, proprietarii de camioane, auto­uti­litare şi vehicule de transport persoane fiind nevoiţi să scoa­tă din buzunar în medie 4.500 de lei pentru asi­gurarea anuală RCA, arată primele cifre oficiale înaintate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

În plus, în urma unor controale inopinate ASF a găsit o serie de abateri în stabilirea primelor de asigurare precum probleme legate de calitatea şi corectitudinea datelor, dar şi utilizarea unor prime comerciale semnifi­cativ diferite de prima tehnică rezultată din calculul ac­tua­rial. Şapte din cei nouă asigurători verificaţi de ASF - Generali, Groupama, Allianz Ţiriac, Asirom, Omniasig, Uniqa şi Euroins - au fost obligaţi să refacă calculele actuariale şi ipotezele care stau la baza stabilirii tarifelor RCA în termen de o lună.

Transportatorii au reacţionat vehement la majorarea drastică a tarifelor RCA, iar la finalul anului trecut au ieşit în stradă reclamând creşteri de până la de trei ori ale tarifelor. Cea mai la îndemână soluţie pentru deten­sionarea pieţei găsită atunci de ASF a fost instaurarea unui protocol care să limiteze majorările de tarife la maximum 50% faţă de luna iunie 2015.

În România sunt înmatriculate circa 67.000 de camioane, iar gradul lor de cuprindere în asigurare este de 90%, ceea ce înseamnă că asigurătorii încasează circa 300 de mil. lei anual de pe această nişă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO