Bănci și Asigurări

Provizioanele mai mici au lăsat UniCredit cu un profit brut de 33 mil. euro în primul semestru

Provizioanele mai mici au lăsat UniCredit cu un profit...

Autor: Ciprian Botea

06.08.2014, 00:08 444

Subsidiarele locale ale grupului italian UniCredit au raportat un profit brut agregat de 33 milioane de euro în primul semestru, în creştere cu echivalentul a 2 milioane de euro faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, determinante pentru această evoluţie fiind scăderea cheltuielilor cu provizioanele.

UniCredit avusese o pierdere brută în 2013 din cauza unui salt al provizioanelor în ultimul trimestru al anului trecut. Ope­ra­ţiunile locale au avut în primul semestru o contribuţie de 4% la profitul net al grupului italian, care a însumat 1,1 mld. euro.

Provizioanele constituite pentru acoperirea pierderilor din credite neperformante au însumat 60 mil. euro în perioada ianuarie-iunie, fiind cu 12% sub nivelul din primul semestru al anului trecut. Costul riscului a scăzut cu o treime şi a ajuns la 282 de puncte de bază.

Venitul net din dobânzi a stagnat la circa 100 mil. euro în primul semestru, ceea ce indică o îngustare a marjei nete de dobândă (diferenţa dintre dobânzile la credite şi bonificaţiile la depozite), în condiţiile în care portofoliul total de finanţări a crescut.

UniCredit – care controlează pe piaţa locală banca UniCredit Ţiriac, dar şi două subsidiare specializate pe leasing şi credite de consum – a raportat un volum total de credite de 4,45 mld. euro la finalul lunii iunie, cu 5% mai mult decât la jumătatea lui 2013.

Creditarea a crescut în special în trimestrul al doilea din acest an, care a marcat pentru piaţa locală o revigorare a creditului de consum. Şi piaţa de leasing, unde UniCredit este lider cu o cotă de circa 20%, a dat semne de revenire. Pe de altă parte, Răsvan Radu, preşe­din­tele UniCredit Ţiriac, declara în luna iunie că ceea ce lipseşte pe piaţă sunt proiectele de amploare pe segmentul creditelor corporate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO