Bănci și Asigurări

Ramona Ivan, CEC Bank: IMM Plus va aduce marje predefinite pentru sistemul bancar. Ne aşteptăm la o avalanşă de proiecte când va începe

Conferinţa ZF/CEC Bank Investiţi în România – Timişoara

Ramona Ivan, CEC Bank: IMM Plus va aduce marje...

Autor: Alex Ciutacu

20.03.2024, 23:30 233

Programul IMM Plus, prelungirea IMM Invest Plus, va veni cu marje predefinite pentru sistemul bancar, ceea ce îi va creşte atractivitatea în faţa potenţialilor beneficiari, a explicat Ramona Ivan, directoarea Direcţiei Relaţii cu Instituţii Naţionale şi Internaţionale din cadrul CEC Bank, prezentă la conferinţa ZF Investiţi în România, organizată miercuri la Timişoara alături de CEC Bank.

„IMM Plus va aduce un element de noutate şi de atractivitate, dacă mai era nevoie, că programele au mers foarte bine. Cu alte cuvinte, vor fi marje predefinite pentru sistemul bancar şi de fapt pentru cei care vor accesa, adică o să vorbim de marje de 1,5 la creditul de investiţii şi puţin mai mult de atât la linia de credit”.

Schema de ajutor de stat are un buget de 12,5 miliarde de lei şi ar trebui să sprijine 11.500 de companii.

„IMM Plus este pe ultima sută de metri, s-a publicat în Monitorul Oficial noul cadru aprobat până la 30 iunie. Normele de aplicare tocmai au fost definitivate astăzi de către sistemul bancar cu fondurile de garantare şi ne aşteptăm ca în câteva zile să fie gata. Se mai aşteaptă doar un acord formal al Comisiei Europene, informal înţelegem de la oficialii români că există deja”.

Interesul companiilor din România s-a dovedit a fi unul ridicat pentru fiecare iteraţie a programelor IMM Invest, iar băncile se aşteaptă acum la o avalanşă de proiecte.

„Fiind şi o perioadă scurtă în care va funcţiona, chiar dacă sunt nişte miliarde bune şi toate fondurile de garantare o să fie implicate, vă sfătuiesc pe cei care aveţi astfel de proiecte să le cam faceţi destul de repede pentru că atunci când o să pornească estimăm că o să fie o avalanşă de proiecte şi poate o lună în care să funcţioneze o să fie insuficient”.

Ce a mai declarat în cadrul evenimentului:

  • Legat de ce va mai urma după 30 iunie în termeni de programe, discutăm foarte mult cu autorităăţile de resort pe tema aceasta, tot sistemul bancar, şi se încearcă să se construiască exact acele programe care de fapt să sprijine investiţiile foarte mult, să sprijine investiţiile în proiecte sustenabile, investiţiile integrate şi care într-adevăr aduc plus valoare.
  • Prin acordul cu Fondul European de Investiţii, garanţia de portofoliu sub umbrela InvestEU se poate acorda odată pe partea de creştre a competitivităţii şi este şi o componentă de sustenabilitate. Pentru creşterea competitivităţii cei care aplică pot să aibă garanţii gratuite de până la 70% – 50% în cazul Bucureştiului – unde nu trebuie să aplice la niciun alt fond. Se vine la bancă, unde se întâmplă şi creditarea şi garanţia. (...) Vine cu o reducere de dobând, la aplicaţiile pe care le-am văzut în ultimele două săptămâni e undeva la 1,37-1,4% mai jos decât standardul.
  • Condiţiile pentru a aplica pe competitivitate la garanţia de portofoliu sub umbrela InvestEU sunt destul de simple. Cu alte cuvinte, toate proiectele care nu dăunează grav mediului înconjurător, lucrurilor care ţin de o dezvoltare economică normală, sunt eligibile. (...) Se pot da şi credite de investiţii de până la 12 ani, se pot da şi linii de credit şi credite de capital de lucru.
  • Pe componenta de sustenabilitate din garanţia de portofoliu sub umbrela InvestEU îmi doresc să fie cât mai multe proiecte. Acolo lucrurile trebuie să fie în zona mai verde, mai sustenabilă, nu sunt criterii complicate, dar trebuie puţin mai multă aplecare, adică trebuie companii care dezvoltă ceva care intră în zona de economie sustenabilă, economie verde sau compani care sunt certificate, care au în ultimii trei ani un premiu în domeniul respectiv şi vor să activeze exact pe ce au fost premiaţi de către o entitate certificată.
  • Absobţia pe cadrul financiar 2014-2020 deja a trecut de 90%.
  • Am ajuns la 30% din PNRR cu toate tranşele care au fost cerute, dacă nu o pun şi pe ultima. Acolo trebuie să fie cât de mult motoarele turate, ne interesează pe toţi, indiferent că sunt proiecte creditate de noi sau nu, fiindcă sunt la un moment dat partenerii noştri, furnizorii clienţilor noştri şi trebuie puţin mai mult pushing pe PNRR.
  • Pentru 2021-2027 vestea bună este că în final avem toate Programele Operaţionale Regionale aprobate de Comisia Europeană şi se poate porni mai în forţă fiindcă sunt multe lucruri care urmează să se deschisă, să se lanseze şi altele care au început să meargă, nu neapărat într-un ritm alert.
  • Vorbea cineva de birocraţia Uniunii Europene. Eu sunt de părere că e o birocraţie care uneori ajută la comportmente responsabile, că eşti puţin mai atent cu ce faci, cu ce ţi-ai asumat, cu ce contracte ai semnat şi a lucra etapizat duce la o anumită disciplină, care este sănătos să se întâmple în toate domeniile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO