Bănci și Asigurări

Raportul dintre creditele corporate şi cele retail se reduce tot mai mult. În urmă cu 10 ani creditele corporate erau aproape duble faţă de cele retail, iar în 2022 erau de doar 1,4 ori mai mari. Cum se explică?

Raportul dintre creditele corporate şi cele retail se...

Autor: Claudia Medrega

08.04.2023, 00:07 155

Aurelian Dochia, analist: „Să ne amintim că în anii 1990 creditul pentru populaţie era o raritate, sistemul bancar din România, încă dominat de bănci de stat, făcea primii paşi în activitatea de retail şi puţini erau clienţii care reuşeau să navigheze prin complicatul şi arbitrarul proces de obţinere a unui credit. Băncile lucrau cu clienţii lor tradiţionali, care erau în principal întreprinderi de stat. Lucrurile s-au schimbat rapid după anul 2000, când mai multe bănci mari au fost privatizate şi activitatea de retail bancar s-a dezvoltat exploziv” În anii 2000 firmele luau credite de 30-40 de ori mai mari decât populaţia.

Datoria totală a companiilor a ajuns la sfârşitul anului 2022 la 268,6 mld. lei, nivel de doar 1,4 ori mai mare decât volumul datoriei populaţiei, de 193 mld. lei, după ce în urmă cu un deceniu finanţările corporate erau aproape duble faţă de cele retail, iar în anii 2000 firmele luau credite de 30-40 de ori mai mari decât populaţia, după cum reiese din datele BNR.

Îndatorarea totală, respectiv a compa­niilor şi a populaţiei reprezintă suma creditelor de la instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare, rezidente sau din străinătate, inclusiv creditele scoase în afara bilanţului de către instituţii de credit.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO