Bănci și Asigurări

Rata creditelor neperformante şi-a continuat tendinţa descendentă şi în octombrie

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Liviu Popescu

02.01.2015, 09:27 574

Creditele neperformante au atins la sfârşitul lunii octombrie o pondere de 15,31% din totalul finanţărilor acordate de bănci, valoare asemănătoare cu cea înregistrată în luna septembrie. Comparativ cu nivelul maxim înregistrat în aprilie, rata creditelor neperformante este în scădere cu cinci puncte procentuale, potrivit datelor BNR.

La finele lunii aprilie, fusese atins maximul ratei creditelor neperformante, respectiv 20,5%, potrivit metodologiei de raportare utilizată în prezent de BNR. Creditele cu probleme au crescut de opt ori din 2007, când rata de neperformanţă era de 2,5%. Tendinţa descendentă a ratei creditelor neperformante vine în contextul în care BNR forţează băncile să-şi cureţe bilanţurile pentru a putea relua activitatea de creditare. Banca centrală a solicitat băncilor în prima parte a acestui an să-şi cureţe bilanţurile de credite neperformante, iar bancherii au fost puşi în situaţia de a constitui provizioane suplimentare pentru a putea pune în aplicare recomandările băncii centrale.

Băncile au un stoc de credite neperformante de aproximativ 9 mld. euro, iar BNR se aşteaptă ca odată curăţate de neperformante, băncile să deschidă mai mult robinetul creditării.

Din primăvară, nivelul ratei creditelor neperformante se calculează pe baza raportărilor efectuate de toate băncile, atât cele care determină cerinţa minimă de capital pentru riscul de credit potrivit abordării standard, cât şi cele care utilizează modele interne de rating, pentru creditele care îndeplinesc criteriile de neperformanţă. Anterior, rata creditelor rele era calculată pe baza raportărilor prudenţiale, fiind principalul indicator de evaluare a calităţii portofoliilor de credite din perspectivă prudenţială.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO