Bănci și Asigurări

Rata de neperformanţă la creditele companiilor, dublă faţă de cea la creditele populaţiei

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Claudia Medrega

18.06.2015, 00:07 431

Finanţările acordate companiilor au înregistrat în anii de criză cea mai mare rată de neperformanţă, vârful ajungând la 24% în prima jumătate a anului trecut, iar pe valute cele mai mari rate ale creditelor neperformante (NPL) au fost în cazul creditelor corporate în franci elveţieni şi în euro, maximele fiind de 61%, respectiv 24%.

În cazul împrumuturilor acordate populaţiei, rata de neperformanţă a fost mai redusă decât în cazul firmelor, iar vârful, de peste 10%, a fost atins în martie 2014, potrivit datelor BNR transmise la solicitarea ZF.

Letargia care a marcat economia în anii de criză s-a reflectat în situaţia sectorului bancar în care rata creditelor neperformante a depăşit chiar şi pragul de 20%, la nivel de sistem. În anii de criză unu din cinci credite a ajuns să fie neperformant. Tendinţa a fost de deteriorare rapidă a portofoliilor de credite, vizibil mai rapidă decât pe alte pieţe din regiune, astfel că ponderea creditelor neperformante în total împrumuturi a fost până anul trecut pe un trend ascendent.

Faţă de 2008, când rata creditelor neperformante la nivel de sistem era de 2,8%, nivelul a crescut de opt ori, la peste 22% în primăvara anului 2014. Bilanţul băncilor a început să arate mai curat în ultimul an în condiţiile în care rata neperformantelor a coborât sub 14% în primul trimestru din acest an. În martie 2015 rata creditelor neperformante a fost de 13,8%, iar gradul de acoperire cu provizioane s-a menţinut la un nivel ridicat de 70,2%, potrivit datelor băncii centrale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO