Bănci și Asigurări

Rata dobânzii titlurilor de stat a crescut la 3,565% în această săptămână, pe fondul discuţiilor legate de buget şi perspectivele de creştere a dobânzilor în SUA

Rata dobânzii titlurilor de stat a crescut la 3,565% în...

Autor: Corina Zamfir

27.01.2017, 18:43 652

Dobânzile la titlurile de stat în lei au crescut în această săptămână pe fondul discuţiilor legate de buget şi a perspectivelor de creştere a dobânzilor din Statele Unite la dolar.

Evoluţii din România coroborate cu cele din pieţele externe au condus la majorarea ratei de dobândă la titlurile de stat pe scadenţa 10 ani cu 4,9% la 3,565% în această săptămână (avans cu 2,1% de la începutul anului), scrie Banca Transilvania în raportul săptămânal. 

Spread-ul de dobândă a crescut cu 9%, la 2,91 puncte procentuale (cel mai ridicat nivel de la jumătatea lunii decembrie), precizează analiştii băncii.

De asemenea, curba randamentelor din România la titlurile de stat s-a deplasat în sus pe scadenţele medii-lungi în această săptămână, evoluţie în linie cu cele din pieţele dezvoltate.

În cursul săptămânii statul s-a împrumutat cu 500 milioane lei prin certificate scadente în august 2017 şi cu 146,9 milioane lei prin titluri scadente în iulie 2027 la costuri medii anuale de 0,64%, respectiv 3,96%. Per ansamblu, în ianuarie Ministerul de Finanţe a atras 3,3 miliarde lei pe piaţa internă (cu 2,3% sub volumul planificat).

În România creditul neguvernamental a crescut cu 1,2% an/an în decembrie şi cu 1,9% an/an în 2016. Ceea ce a ieşit în evidenţă a fost dinamica componentei RON, pe fondul nivelului ridicat al încrederii populaţiei, continuării ciclului investiţional, ratelor scăzute de dobândă şi cererii mari pentru Prima Casă, menţionează banca.

Totodată, rata creditelor restante a scăzut la 5,96% în decembrie (minimul din 2010).

Nu în ultimul rând, ponderea datoriei publice în PIB s-a redus 36,2% în T3 2016 (minimul din 2011), evoluţie determinată de accelerarea economiei şi scăderea costurilor de finanţare, precizează banca.

Pe de altă parte, deficitul bugetar a fost de 2,41% din PIB în 2016, iar pentru 2017 noul Guvern ţinteşte un nivel de 3% din PIB, bazându-se pe o creştere economică de 5,2%.

De asemenea, managerii din industrie şi servicii se aşteptă la consolidare, iar cei din comerţ şi construcţii previzionează o deteriorare a activităţii pe termen scurt.

În Zona Euro încrederea consumatorilor a crescut în ianuarie spre maximul din primăvara lui 2015, evoluţie susţinută de climatul pozitiv din piaţa forţei de muncă şi de accelerarea creditării (2% an/an în decembrie).

De asemenea, ritmul industriei prelucrătoare s-a ameliorat, iar dinamica serviciilor s-a consolidat în ianuarie (indicatorul PMI Compozit la 54,3 puncte, aproape de nivelul din decembrie, 54,4 puncte). Totodată, deficitul bugetar s-a redus la 1,6% din PIB la nouă luni din 2016, iar datoria publică la scăzut la 90,1% din PIB în T3 2016, evoluţii determinate de consolidarea ciclului economic post-criză şi de declinul costurilor de finanţare.

Pe de altă parte, în Germania climatul de afaceri s-a deteriorat uşor în ianuarie, dar încrederea consumatorilor a atins maximul din 2001. Dinamica indicatorilor macroeconomici regionali şi evoluţiile din SUA au determinat majorarea ratei de dobândă la titlurile de stat germane pe scadenţa 10 ani cu 9%, la 0,461% în ultima săptămână din ianuarie (creştere cu 121,6% de la începutul anului).

În SUA indicatorii economici avansaţi au crescut cu 0,5% lună/lună în decembrie, iar indicatorii PMI din industria prelucrătoare şi servicii au urcat în ianuarie cu ritmuri lunare de 0.8 puncte la 55,1 puncte, respectiv cu 1,2 puncte la 55,1 puncte, evoluţii care exprimă premise de accelerare pe termen scurt, după ce în 2016 prima economie a crescut cu doar 1,6% an/an (cel mai redus ritm din 2011).

Pe de altă parte, piaţa imobiliară prezintă semnale de maturitate, pe fondul majorării costurilor de finanţare, dar şi a nivelului ridicat al preţurilor (avans cu 6,1% an/an în noiembrie): vânzările de case existente şi cele de case noi au scăzut lună/lună cu 2,8%, respectiv cu 10,4% în decembrie.

Aceste evoluţii coroborate cu primele decizii şi semnale de politică economică ale Administraţiei Trump (dereglementare în interior şi protecţionism în relaţiile externe) au condus la creşterea ratei de dobândă la titlurile de stat pe scadenţa 10 ani cu 0,8%, la 2,486% în această săptămână (avans cu 1,6% de la începutul anului).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO