Bănci și Asigurări

RBS a făcut un profit de 36 mil. euro

Autor: Liviu Chiru

28.02.2011, 23:50 55

RBS România, filiala locală a grupului britanic Royal Bank ofScotland, a obţinut anul trecut un profit net de 150 de milioane delei (aproape 36 mil. euro) anul trecut, în creştere cu 15%, în lei,faţă de câştigul realizat în 2009.

"Rezultatele preliminare pe care le-am comunicat către BancaNaţională a României arată un profit de peste 150 de milioane delei, ceea ce înseamnă ROA (rentabilitatea activelor - n. red.) de2,4% şi ROE (rentabilitatea capitalurilor - n. red.) de 19,7%", aspus Johan Gabriels, preşedintele RBS România. Câştigul estecalculat conform standardelor locale de contabilitate, care prevădun tratament mai dur al creditelor neperformante faţă destandardele internaţionale de raportare financiară. Iniţial,Gabriels, care a preluat conducerea operaţiunilor băncii lasfârşitul lui 2009, spunea că rezultatul pe 2010 va fi în linie cucel din anul precedent.

Grupul RBS, care s-a confruntat cu pierderi masive în ultimiidoi ani, a încercat să vândă în 2009 subsidiara locală, însă asistat procesul întrucât nu a găsit un cumpărător dispus săplătească un preţ acceptabil. Potrivit datelor financiare raportatede grup la sfârşitul săptămânii trecut, expunerea britanicilor peplan local a scăzut pe parcursul anului 2010 cu jumătate de miliardde euro, până la 1,3 miliarde de euro. Grosul activelor deţinute peplan local sunt incluse în categoria non-core (nu sunt esenţialepentru activitatea de bază a grupului), astfel că procesul devânzare a băncii ar putea să fie reluat în anii următori.

Gabriels a explicat reducerea activelor din România prinpolitica băncii de reorientare spre clienţii premium, atât în zonacorporate, unde ţinteşte companiile din top 600 pe plan local, câtşi pe retail. Banca a sistat de asemenea vânzarea de credite deconsum în euro, un produs de bază în vechea ofertă de retail,considerându-le prea riscante în actualul context. Totodată, unelepachete de credite au fost transferate din portofoliul local cătrealte subsidiare ale grupului din străinătate.

"Banca va căuta în mod activ noi oportunităţi, inclusiv legatede creditare, însă va continua să aibă o abordare selectivă şiprudentă în ceea ce priveşte clienţii şi deal-urile, aşa cum a avutîn mod tradiţional", au precizat ieri reprezentanţii băncii.

Cu active de 6,15 miliarde de lei (1,5 mld. euro) înregistrateîn bilanţul local, RBS se situa pe locul 13 în sistemul bancar.Cota sa de piaţă s-a erodat de la 2,9% în 2008 la 1,8% în decembrieanul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO