Bănci și Asigurări

Refinanţarea creditelor vechi, singura afacere care poate mişca în această toamnă piaţa bancară de retail

Refinanţarea creditelor vechi, singura afacere care poate mişca în această toamnă piaţa bancară de retail

Autor: Ciprian Botea

28.09.2010, 23:54 200

În lipsă de clienţi noi şi confruntaţi cu un val de nemulţumiredin partea celor vechi care acuză costurile mari ale creditelor,bancherii încep să arunce pe piaţă oferte de refinanţare la dobânzimai reduse, unele bănci oferindu-se chiar să preia mai multecredite ale aceluiaşi client şi să le consolideze.

Majoritatea debitorilor au însă dificultăţi să-şi refinanţezecreditele luate în trecut în condiţiile în care valoareagaranţiilor a scăzut semnificativ în ultimii doi ani. Clienţii carevor să-şi refinanţeze creditele ar putea scăpa însă de încă unobstacol după ce notarii publici au propus Ministerului Justiţieireducerea onorariilor pentru autentificarea contractelor de ipotecăde la 0,5% din valoarea împrumutului la maximum 100 de lei.

Ofertele de refinanţare au devenit mai agresive după eliminareaprin lege a comisionului de rambursare anticipată la creditele cudobândă variabilă, unul dintre principalele obstacole pentruclienţii care doreau să se mute de la o bancă la alta pentru abeneficia de o ofertă mai bună.

Astfel, pentru a aduce noi clienţi băncile au tăiat din dobânzi,au eliminat din comisioane sau au promis clienţilor să le plăteascătaxele notariale.

De-abia acum apar semne de reînteţire a competiţiei pentruclienţi, unele instituţii de credit considerându-se în poziţia de aprofita de problemele de imagine ale unor competitori sau deincapacitatea altora de a reduce costurile creditelor.

Una dintre cele mai curajoase oferte vine nu de la o bancă, cide la o instituţie financiară nebancară, GE Money, deţinută înproporţie de 70% de turcii de la Garanti, se arată gata sărefinanţeze nu mai puţin de 8 credite ale unui client, inclusivcontracte de leasing. Oferta nu este însă ieftină: dobânda esteformată din EURIBOR la 6 luni plus o marjă care începe de la 5,25%în funcţie de situaţia clientului solicitant, comisionul de analizăse ridică la 700 de euro, iar comisionul de administrare de 0,1%aplicat lunar la soldul creditului.

Strict pe piaţa bancară, ofertele vizează nu numai niveluriledobânzilor, ci şi alte facilităţi, o condiţie din ce în ce maiprezentă pentru creşterea înlesnirilor fiind deschiderea unui contde salariu.

De exemplu, Raiffeisen promite achitarea taxelor notarialeprimilor 750 de clienţi care depun documentaţia de credit pentrurefinanţarea împrumuturilor de la alte bănci până pe 7 octombrie şicontractează creditul până pe 5 noiembrie. Totodată, clienţii careîşi încasează salariul într-un cont deschis la bancă beneficiază deo dobândă redusă cu până la 0,6 puncte procentuale.

"Vedem oportunităţi la nivelul clienţilor care au credite şiconturi la două-patru bănci. Suntem dispuşi să preluăm la noi toatecreditele pentru consolidarea datoriilor şi întărirea relaţiilor cuclienţii respectivi", afirma recent Steven van Groningen,preşedintele Raiffeisen Bank.

Şi Maria Cristina Matei, şefa diviziei de retail a ING, spune căîntr-o piaţă care stă pe loc refinanţarea este businessulmomentului. Banca sa nu are în portofoliu un produs specific derefinanţare, însă se poziţionează pentru atragerea de clienţi prinofertele de creditare.

CEC Bank, singura bancă de top deţinută de stat, a redus cu pânăla 2,4 puncte procentuale marja de dobândă la împrumuturile în leipentru refinanţarea creditelor de consum cu ipotecă şi a creditelorimobiliare acordate până în decembrie. Banca vinde în prezentcredite de refinanţare în lei cu garanţii cu o marjă de 4% pesteindicatorul ROBOR la trei luni, ceea ce înseamnă că pentru uncredit de 100.000 de lei pe 35 de ani clientul plăteşte o ratălunară maximă de 1.050 de lei.

Şi BCR, cea mai mare bancă după activele deţinute, promovează înprezent un împrumut pentru refinanţarea creditelor imobiliare de laalte bănci sau tot de la BCR pentru care nu percepe comision deacordare. În varianta standard, valoarea comisionului de acordareeste de 2,5% din suma împrumutată.

De asemenea, Alpha Bank nu percepe comision de administrarepentru creditele de refinanţare cu garanţii. Comisionul cerut esteînsă de 0,35% din sold pe lună pentru împrumuturile de refinanţarefără garanţii.

Bănci dispuse să refinanţeze şi contracte deleasing

Băncile nu au limitat, în cele mai multe cazuri, numărul decredite pe care un client le poate consolida într-un singur produs,fiind acceptate la refinanţare credite ipotecare, de consum, liniide credit acordate pe card, linii de descoperit de cont.

"Numărul maxim şi tipul creditelor consolidate depind dedestinaţia creditului prin care se refinanţează, de valoareagaranţiilor, precum şi de capacitatea de rambursare aîmprumutatului. De exemplu, creditul ipotecar poate refinanţat doarun credit ipotecar, în timp ce creditul de nevoi personale cuipotecă poate refinanţa mai multe credite de tipuri diferite", audeclarat reprezentanţii BCR. Banca acceptă la refinanţare şicontracte de leasing.

De asemenea, Raiffeisen şi Alpha Bank acceptă inclusivconsolidarea într-un singur produs de refinanţare a contractelor deleasing încheiate cu alte societăţi, în timp ce la UniCredit ŢiriacBank pot face obiectul refinanţării doar contractele încheiate cufirma specializată deţinută de grup - UniCredit Leasing. În schimb,BRD nu acceptă la refinanţare contracte de leasing.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO