Bănci și Asigurări

Restanţe noi la credite de 230 mil. euro în ianuarie

Restanţe noi la credite de 230 mil. euro în ianuarie

Autor: Ciprian Botea

07.03.2012, 00:05 529

Firmele şi populaţia aveau la sfâr­şitul lunii ianuarie rate neplătite la timp în contul creditelor contractate de la bănci cu o valoare cumulată de aproa­pe 21 miliarde de lei (4,8 mld. euro), arată datele BNR.

Sumele restante au crescut cu echivalentul a un miliard de lei (230 mil. euro) faţă de finalul anului trecut, acesta fiind cel mai mare salt lunar din septembrie 2010 încoace.

Volumul creditelor care înregistrau întârzieri la plată urcase cu 5 miliarde de lei (1,2 mld. euro) pe parcursul anului trecut şi reprezentau 7,7% din totalul sumelor datorate de clienţi băncilor. Odată cu saltul din luna ianuarie, ponderea sumelor restante a depăşit 8,1% din total.

Bancherii aşteaptă de aproape doi ani o îmbunătăţire a situaţiei portofoli­ilor de credite, dar restanţele au continuat să se acumuleze într-un ritm alert din cauza prelungirii recesiunii economice. Saltul din ianuarie a fost cu atât mai surprinzător cu cât în luna anterioară soldul restanţelor scăzuse cu circa 400 milioane de lei, iar unii bancheri spuneau că s-a îmbunătăţit comportamentul de plată al clienţilor.

Ianuarie reprezintă de regulă o perioadă mai slabă din punctul de vedere al sumelor recuperate de bănci de la clienţi, pentru că aceştia cheltuiesc mai mult în perioada sărbătorilor de iarnă şi le rămân mai puţini bani pentru a-şi achita ratele. Pentru firme, luna ianuarie reprezintă şi perioada în care acestea trebuie plătească o serie de taxe şi impozite trimestriale.

Cea mai mare creştere a fost raportată în cazul întârzierilor la plată mai mari de 90 de zile, volumul acestora atingând 18,2 miliarde de lei. Aceste credite sunt trecute de bănci în categoria pierdere şi provizionate integral, şansele de recuperare a banilor fiind aproape nule.

În schimb, în cazul instituţiilor finan­ciare nebancare (IFN), restanţele s-au menţinut la circa 1,9 miliarde de lei în ultimele luni, ponderea acestora în totalul sumelor datorate fiind de 10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO