Bănci și Asigurări

Restanţele au accelerat în ianuarie şi au depăşit 5 mld. euro

Restanţele au accelerat în ianuarie şi au depăşit 5 mld. euro
27.02.2012, 00:05 661

Creditele restante ale firmelor şi popu­laţiei au urcat cu echivalentul a 200 de milioane de euro în luna ianuarie, ajungând la 5,14 miliarde de euro (22,3 mld. lei), ritmul de creştere fiind dublu comparativ cu media lunară din 2011, arată datele BNR.

Volumul creditelor care înregistrau întâr­zieri la plată urcase cu echivalentul a 1,1 mld. euro pe parcursul anului trecut, ceea ce înseamnă o medie lunară de 90 mil. euro. Odată cu saltul din prima lună a anului, ponderea creditelor res­tante s-a apropiat de 10% din totalul împru­muturilor acordate de bănci populaţiei şi companiilor.

Soldul creditelor luate de firme şi clienţii individuali ajungea la 224,6 miliarde de lei (51,7 mld. euro) la sfârşitul lunii ianuarie, fiind în scădere uşoară comparativ cu finalul anului trecut. Scăderea soldului vine în condiţiile în care băncile sunt în continuare atente la riscuri, iar clienţii sunt reticenţi în a se îndatora.

Bancherii aşteaptă de aproape doi ani o îmbunătăţire a situaţiei creditelor neper­for­mante, dar calculele lor au fost date peste cap de prelungirea recesiunii economice şi, în ultima vreme, de lentoarea cu care eco­no­mia îşi revine. Analiştii spun că nici pen­tru peri­oa­da următoare nu sunt semne încu­raja­toare.

"Important mi se pare faptul că aş­tep­tăm nişte semnale pozitive de multă vreme şi acestea nu apar. Dacă luna ianuarie a înce­put aşa de prost, perspectiva pentru anul 2012 mi se pare îngrijorătoare", afirmă ana­listul financiar Aurelian Dochia.

Primele luni din an reprezintă de regulă o perioadă mai slabă din punctul de vedere al sumelor recuperate de bănci de la clienţi, în condiţiile în care aceştia au cheltuieli mai mari în decembrie, în perioada sărbătorilor de iarnă, şi le rămân mai puţini bani pentru a-şi achita ratele. În cazul firmelor, luna ianuarie reprezintă şi perioada în care aces­tea trebuie să verse la bugetul de stat o serie de taxe şi impozite trimestriale, ceea ce în­seam­nă presiune mai mare pe lichidităţi.

Dacă la începutul crizei cel mai rapid avans era înregistrat de restanţele la cre­ditele în lei, în ultimul an întârzierile la plata împrumuturilor în valută au accelerat mai puternic, depăşind volumul restan­ţe­lor la lei. Soldul restanţelor la creditele în lei era de 9,4 mili­arde de lei în ia­nua­rie, nivel similar cu cel înregistrat la sfârşitul lui 2011.

Aceasta înseamnă că luna trecută bancherii au avut proble­me datorate aproape exclusiv portofoliilor de finanţări în valută, unde soldul creditelor restante a urcat la echivalentul a 12,9 miliarde de lei (2,97 mld. euro). Restanţele la valută au avansat cu mai mult de 50% în ultimul an, în timp ce volumul creditelor în lei cu în­târ­zieri la plată a crescut cu 25%.

"Creditul în valută are o evoluţie mai proastă de mai bine de un an pentru că devalo­riz­area leului faţă de principalele valute a lăsat ur­me în capa­citatea de ram­bur­sare a clien­ţi­lor", mai spune Dochia.

Bancherii continuă să pună deo­parte sume importante pentru a aco­peri pierderile din credite neperfor­mante, în con­diţiile în care mulţi clienţi nu dau semne că reuşesc să revină la graficul de ram­bursare a datoriilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO